Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü tarafından her yıl yayınlanan basın özgürlüğü raporu 20 Nisan’da yayınladı. Raporda yer alan basın özgürlüğü endeksine göre değerlendirmeye alınan 180 ülke arasında Türkiye 151, Rusya ise 148. sırada yer alıyor. Listenin sonunda yer alan ülkeler; Türkmenistan (178. sırada), Kuzey Kore (179. sırada) ve Eritre (180. sırada).
Rapor geçen yıl bütün dünyada basın özgürlüğüne ve bağımsızlığına karşı hükumetler, ideolojik gruplar ve özel sektör girişimleri tarafından yoğun baskılar yapıldığını gösteriyor. Basın özgürlüğü konusundaki en sıkıntılı bölge ise gazetecilere karşı her türlü baskı ve kısıtlamanın yer aldığı Orta Doğu.
Rusya: Bağımsız gazeteciler için boğucu bir atmosfer
Rapora göre Vladimir Putin’in 2012’de Kremlin’e geri dönüşüyle birlikte, sert kanunlar ve web sitelerine yönelik engellemeler bağımsız medya üzerindeki baskıları arttırdı. Önde gelen bağımsız haber kaynakları ya kontrol altına alındı ya da ortadan kaldırıldı. TV kanalları izleyicileri yoğun propagandaya maruz bırakırken yeni milliyetçi ve tutucu söylemi sorgulayan ya da en azından kaliteli gazetecilik yapmaya çalışanlar için atmosfer oldukça baskıcı bir hal aldı. Önemli insan hakları savunucusu STK’lar “yabancı ajan” ilan edildi.
Türkiye: Erdoğan medyaya karşı
Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye’de medyaya karşı yoğun bir saldırı olduğu ifade edildi. Ayrıca, gazetecilerin tacize uğradığı, pek çoğunun “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı ve internetin sistematik olarak sansürlendiği bilgisi yer aldı. Suriye’deki savaş ve PKK ile mücadelenin de parçası olduğu bölgesel durum “terörizm” ile suçlanan medya üzerindeki baskıyı da arttırdı.
Kaynak: rsf.org