Öncelikle söylemem gerekir ki Sayın Erhan Hapae’nin yazısının ilk kısmına sonuna kadar katılıyorum. Dediği gibi asıl mesele Türkiye.
Çerkeslerin diğer diaspora ülkelerindeki hali ortada, Çerkesya’da ise sesini çıkaranın başına gelenleri görmek için sadece objektif olmanız ve kılavuzunuzun Hafitse ve türevleri olmaması yeterli.
Türkiye’deki Çerkeslerin Çerkesya için yapabilecekleri şeyler de hayli fazla ancak bu konular yerine eylenmek daha çekici gözüküyor anlaşılan, en azından şimdilik. Düşünsenize, Çerkesya’daki adaletsizlikleri dünyaya duyurmak için çabalayan Çerkes aydınlarının olduğunu, neler olmazdı?
Neyse, konumuz yazının ikinci kısmına dair.
Çerkeslerin korumaya alması gereken tek değerli mevzi Türkiye. Doğrudur da, ülke her gün daha anti demokratik bir yöne sevk olurken ne yapmalı Çerkesler. Sorumuz budur!
Çerkeslerin kralı olmadığı da doğru ancak bize şu anda Kral dayatılıyor farkında mısınız Erhan Bey. Ülkeleri karşılaştırıp, Türkiye yarı demokrasi, buna sahip çıkalım demenin demokrasiye götürür bir tarafı olmadığı gibi insanları sıtmaya razı olmaya çağırmaktan başka bir işlevi yok.
Sayın Hapae bize, Kürtler şehirlerinde katledilirken, insanlar faili meçhullerle ortadan kaldırılırken (sakın faili meçhul yok demeyin lütfen, size yakışmaz), ifade özgürlüğü yerlerde çiğnenirken, basın tek sesliliğe evrilmişken, mafya liderleri kanaat önderi olmuş ve kanaatlerini kan banyosu fantezileri ile aydınlara yöneltmişken, akademisyenler her gün medya tarafından hedef gösterilirken susmamızı ve bu yarı demokrasiye razı olmamızı öneriyor. Ve aynı Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi bu adaletsizliklere ses çıkartan üç beş Çerkesi de Cemil Bayık çizgisinde olmakla suçluyor.
Sözcü Gazetesi ya da Pravda ağzıyla konuşan kim biliyorum çünkü yazmamış Erhan Bey. Ancak bende Erhan Bey’e AHaber, Akit, Yeni Şafak, Sabah ağzıyla konuşmasak mı biraz diyorum, belki haddimi aşarak.
Eski Türkiyeliler Çerkeslere hep devlete yakın olmayı telkin ederlerdi. Bunların içinde Çerkeslerin sayısı da hiç az değildi. Yeni Türkiyeliler de Çerkeslere yeni devlete ve Erdoğan’a yakın olmayı tavsiye ediyor. Size ise bunu öneren Çerkeslerden olmak ise hiç yakışmıyor açıkçası.
Kürtlerin hakkını savunanlardanım kendi adıma. Ancak Putin ve Cemil Bayık’a bel bağlama kısmını anlayamadım. Cemil Bayık, Putin, Erdoğan vs. bunlar iktidarlarının peşinde tipler. Kürtlerin haklarını savunmak ise temel bir mesele ve iktidarlardan ırak. Temel Yaşam Hakkı (yani en basitinden beyaz bayrak elindeyken öldürülmeme hakkı), anadilde eğitim hakkı, özgürce siyaset yapabilme hakkı, kendi kendini yönetmeye karar verme hakkı, düşünceyi ifade etme hakkı vb. bunları savunmak demokrasiyi savunmak değil de Putin ile Bayık ile yanyana durmaksa eğer demokrasiyi hangi metinlerden okuduğunuzu merak ediyorum açıkçası.
Erdoğan’ın her geçen gün Putinleştiğini görmek için kâhin olmak mı gerek gerçekten.
Geçtiğimiz günlerde Levent Gültekin yazmıştı sanırım; “PKK’yi eleştirelim tamamda arkadaş biz vergimizi PKK’ya mı ödüyoruz. Gelinen noktanın hesabını devletten sormayacaksak niye vatandaşıyız bu ülkenin” diye. Bende gerçekten merak ediyorum Erhan Bey, sürekli PKK eleştirileri yapıyorsunuz ama devlete ya da Erdoğan’a tık yok. Siz verginizi PKK’ya mı ödüyorsunuz gerçekten?
Erhan Hapae yazısını kimi kastederek yazdı bilemiyorum açıkçası, keşke yazsaydı da öğrenseydik. Halkı kurtaracak önderler kimler merak ettim doğrusu. Böyle ortaya yazınca benim gibi işgüzar ve kabiliyetsiz yazarlar üstüne alınabiliyor işte.
Yapyarı demokrasiden demokrasiye evrilmemiz için yeni bir şeyler söylemenin gerektiği şu günlerde Çerkeslerin iktidar mekanizmalarından uzak cümlelerin peşinde koşması dileklerimle yazıma burada son verirken, Van’lı fukaranın dediği gibi “niye biz adam oluyoruz arkadaş, birazda devlet adam olsun” diyorum.
Zorunlu Açıklama: Yazıyı Guşıps’e takma isimle gönderiyorum çünkü Yeni Türkiye’de bir üniversitede akademisyen adayıyım ve içeri atılmak ya da soruşturma geçirmek için şimdilik erken olduğunu düşünüyorum.
Akanda Fidan