Cuma günü Gaidar Forumu’nda bir panele katılan analizciler Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bizzat inşa ettiği siyasal sistemi şu anda reforma tabi tutamayacağını, bunun iktidarının zayıflaması anlamına geleceğini söylediler.
Ciddi değişim olmadığı taktirde Rusya’nın “devrimci kaosa” batma riski bulunduğu uyarısı yaptılar. Rusya hükümetine dönük muhalif tavırlarıyla bilinen analizcilerin katıldığı panel çok kalabalık bir dinleyici kitlesi tarafından takip edildi.
Rusya Ulusal Ekonomi ve KamuYönetimi Devlet Başkanlığı Akademisi (RANEPA) ve Gaidar Ekonomi Politikası Enstitüsü tarafından düzenlenen üst düzey konferansta yüksek dozlu eleştirilerin yapılması yadırganabilir. Bu yılki forumun son gününde ana akım ekonomiden çıkılarak siyasetten eğitime kadar pek çok konuya değinildi.
Panelin kolaylaştırıcısı,son on yılda Rusya’nın en tanınmış liberal partilerinde söz sahibi olmuş Leonid Gozman idi.
Gozman yedi Rus ve bir Amerikalı analizciden oluşan panelistlerden Rusya yönetimi hakkında güzel sözler söylemelerini istedi ve espriyle karışık “yoksa bu toplantı gelecek yıl yapılamaz” dedi.
Hızlı Bozulma
Şaka bir yana, konuşmacılar Rusya için umut ışığı göremediklerini söylediler ve sorunlardan son 15 yılda kararları tek başına veren Putin’i sorumlu tuttular.
Analizciler Rusya’da siyasal sistemin 2015 yılı boyunca hareketsiz kalacağı, bu arada Başbakan Dmitri Medvedev’in koltuğunu koruyacağı konusunda hemfikirler. Diğer yandan konuşmacıların çoğu sistemin kırılgan olduğunu ve hızla bozulabileceğini düşünüyor.
Eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in danışmanlarından ve şimdi siyasal yolsuzluk konusunda uzman olan Georgi Satarov “muazzam istikrarsızlık aşamasına geçtik” dedi.
Satarov’a göre ekonomik kriz hükümete sadece iki seçenek bırakabilir : ciddi siyasal reform veya baskıyı artırmak.
Satarov “Rusya’da günlük hayatın hala istikrarlı olması halkın siyasi durumun ne kadar kırılgan olduğunu idrak etmesini engellediğini” kaydetti.
Satarov ikinci seçenek olan baskının yaygın huzursuzluğa yol açabileceğini ve bunun “devrimci kaos” yaratabileceğini söyledi. Saratov “bu çok muhtemel bir senaryo” dedi.
Devrimci kaosun nerede başlayacağı konusunda uzmanlar görüş ayrılığı içindeler. Moskova’daki Mercator siyasal araştırma grubunun başı siyaset analizcisi Dmitri Oreşkin Moskova’da siyasi bilinç diğer bölgelere göre daha yüksek olduğu için ivmenin başkentte hareketleneceğini düşünüyor.
Yüksek Ekonomi Okulu’na mensup siyaset analizcisi Nikolai Petrov’a göredalga Çeçenya’da kabaracak. Çünkü Başkan Ramazan Kadirov giderek kendini daha bağımsız hissediyor ve hırsı artıyor
Petrov “20.000 kişi Kadirov’a ve Putin’e bağlılık yemini etti. Moskova’da sorunlar başlarsa bu insanlar Kadirov’u savunacak. Rusya rejimin tutsağı ; rejim Putin’in tutsağı ; Putin kendi kararlarının tutsağı ve bu durum ona çıkış yolu bırakmıyor” dedi.
Yazının devamı için tıklayın.