Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyinin 5. Toplantısı’na katılmak için bugün Türkiye’ye gelecek.
Beraberindeki heyetle öğle saatlerinde Ankara’ya resmi ziyaret gerçekleştirecek Putin, Anıtkabir’i ziyaret edecek.
Anadolu Ajansı’ndan Ferhat Demircan’ın haberine göre, Putin için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda karşılama töreni düzenlenecek. Törenin ardından, Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan baş başa görüşecek.
Daha sonra, Erdoğan ile Putin’in eş başkanlığında, Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyinin (ÜDİK) 5. Toplantısı gerçekleştirilecek.
İki ülkeden ilgili bakanların da katılacağı ÜDİK toplantısında, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkiler kapsamlı şekilde ele alınacak, ayrıca iki ülkeyi ilgilendiren temel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin onuruna akşam yemeği verecek.
T24 Yazarı Hakan Aktay 10 soruda Putin’in Türkiye ziyaretini yorumladı.
10 soruda Putin’in Türkiye ziyareti
1 – Bu ziyaret nereden çıktı? Şimdi düzenlenmesinin nedeni ne?
Bu, olağan, planlı bir resmî ziyaret. Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerini güçlendirmek amacıyla 2010 yılında kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) beşinci toplantısı yapılacak. Fiilen “yıllık zirve” anlamına gelen bu etkinliğe, iki devletin liderlerinin yanı sıra işbirliğinin en yoğun olduğu konulardan sorumlu bakanlar ve bürokratlar da katılıyor. Gündem, yine, en genel ve kısa anlatımıyla, “ikili ticari ilişkiler, enerji işbirliği, siyasi diyalog ve bölgesel konular”.
2 – Siyasi çevreler ve medya bu ziyarete neden büyük ilgi gösteriyor?
Ziyaretin önemini arttıran faktörlerin başında, uluslararası gelişmeler yer alıyor. “Ukrayna krizi” nedeniyle Batı tarafından izole edilen, yaptırımlarla cezalandırılan Rusya, siyasi ve ekonomik anlamda yalnız kalmamak için Çin ve bazı Bağımsız Devletler Topluluğu üyelerinin dışında başka etkili devletlerle de işbirliğini güçlendirmek istiyor; bu bakımdan stratejik bir coğrafyada yer alan ve Batı’yla sorunları olan Türkiye’nin değeri büyük.
Son dönemde ciddi bir “uluslararası yalnızlık” içine giren Türkiye açısından da Rusya ile yakınlaşma perspektifi cazip. Yakın geçmişte AB ile işbirliğinin tıkandığı noktalarda Türkiye’nin “Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği”nin gündeme getirildiği biliniyor. Bu zirveye Ankara ve Moskova’nın el ele verip Batı’ya karşı birlikte mücadele başlatması ihtimaliyle bakanlar az değil.
Türk tarafının isteğiyle, ziyarete, diplomasi dilinde en üst düzey olarak görülen “devlet ziyareti” niteliği kazandırıldığı bilgisini de ekleyelim.
3 – Türkiye ve Rusya gerçekten de Batı’ya karşı güçlü bir işbirliği başlatabilir mi?
Bence iki devletin liderleri Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin böyle bir işbirliğini, en azından bu hedefle bir “gövde gösterisi” yapmayı istiyorlar. Muhtemelen bugün Ankara’daki temaslarda ve medyaya yapılacak açıklamalarda bu tür vurgular hissedilecek.
Ancak bu, göründüğü kadar basit bir mesele değil. Birincisi, her ikisi de Batı’yla köprüleri atmak istemediğinden dolayı ihtiyatlı olmak zorunda. İkincisi, bir dizi konuda kendi aralarında ciddi görüş ayrılığı var. En başta da Suriye politikasında.
Erdoğan, Suriye krizinin çözümü için “Esad’ın iktidardan indirilmesi” şartından vazgeçmiyor. Putin ise son yıllarda ABD’nin Suriye politikasını değiştirecek ölçüde etkili bir “Esad savunması” yaptı ve yapıyor.
Ayrıca Moskova, başta Kafkasya olmak üzere kendi topraklarını da tehdit eden “radikal islamcılar” sorunundan rahatsız ve Ankara’nın IŞİD’e desteğini, zirvede kibarca da olsa gündeme getirmeye hazırlanıyor. Ancak Putin’in AA’ya verdiği yazılı mülakatta, bu tür örgütlerin desteklenmesinin sorumlusu olarak “Batılı ülkeler” gösterildi; ayrıca “Türkiye’nin sırtındaki yükün bilincindeyiz” anlatımı kullanıldı.
Erdoğan’ın “Esad’sız Suriye” önkoşulundan vazgeçmemesi halinde, bu konuda en fazla “yararlı temaslar” ve “görüşmelerin sürdürülmesi” gibi sembolik açıklamalar ve iyi dilekler dile getirilebilir gibime geliyor.
Yazının devamı için: http://t24.com.tr/yazarlar/hakan-aksay/10-soruda-putinin-turkiye-ziyareti,10723