Abhazya Bağımsız Sendikalar Birliği yaptığı bir açıklama ile Abhazya ve Rusya arasında imzalanması hedeflenen İttifak ve Entegrasyon Anlaşması için Rusya tarafından önerilen taslak metin hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sendikalar Birliği’nin, kategorik olarak bu anlaşmanın imzalanmasına karşı olmadıklarını ama taslak metnin revizyona ihtiyaç duyduğunu bununla beraber taslaktaki bazı önerilerin ise kabul edilemez olduğunu fade etttiği açıklama metninde özetle şu görüşlere yer verildi:
“O halde Apsnı’nın binlerce yurtseveri neden canlarını feda ettiler? (Abhazya ve Rusya arasında) mevcut olan 2008 Anlaşması dahilinde ilişkileri sürdürürken gereken tadilatları da yapmak pek mümkünken, neden bu kadar acil bir şekilde yeni bir anlaşma imzalanması gerektiği çok da anlaşılır değildir…”
Hacımba’dan Çok Önemli “Ulusa Sesleniş”
Abhaz kamuoyunda Rusya Federasyonu ile imzalanması hedeflenen “İttifak ve Entegrasyon Anlaşması” için Rus tarafının önerdiği taslak metin üzerinde süren tartışmalarda uslupların kaygı verici düzeyde sertleşmesi nedeni ile Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba akşam saatlerinde bir “Ulusa Sesleniş” mesajı yayınladı. Mesajın tam metnini, altinpost.org editörlerimizden Anıt Baba (Papba) tercüme etti.
Ulusa Sesleniş konuşmasının tam metni şu şekilde;
Değerli Yurttaşlar!
Bildiğiniz üzere Abhazya liderliği Rusya tarafından sunulan İttifak ve Entegrasyon Anlaşması taslağı üzerinde kamuoyunda geniş bir tartışma açılmasına ön ayak oldu.
Bunun böyle yapılmasının nedeni iç ve dış politika başlıklarının açıkça tartışılması ilkesine halel gelmemesinin istenmesiydi.
Parlamentonun, toplum temsilcilerinin ve uzmanların somut öneriler getireceğini samimiyetle umuyorum.
(Konu ile ilgili) gerekli bilgilendirme tarafımca ve yürütme makamlarınca yapılmıştır.
Bu ortak çalışmanın neticesinde inanıyorum ki, dengeli bir taslak oluşturacağız ve Rus partnerlerimizle görüşmelerde bulunmak için yürütme ile yasama organlarımızın temsilcilerinden oluşan bir delegasyonu teşkil edeceğiz
Rus tarafının taslağının hükümlerinde yer alan değişik projelere dair görüşlerimi ifade etmek isterim. (Öncelikle belirtmeliyim ki) kimse bize belli bir konumu empoze etmiyor. Tüm herşey gelecekteki müzakerelere bağlıdır. Bu iki dost ülke arasında tam olarak olması gereken normal bir işleyiştir. Öyle ise durum sanki Abhazya’nın önüne ödemesi gereken bir hesap konulmuş ya da (Abhazya’ya) bir ültimatom verilmiş gibi sunulmamalıdır. Rus tarafı dostane bir diyalog başlatmıştır ve aynı tavrı bizden de beklemektedir.
Bu tür müzakereler sakin bir çalışma atmosferine ihtiyaç duyar. Böylesi tüm halkın çıkarına uygundur (ama anlaşılıyor ki) bazı politik grupların çıkarlarına uymamaktadır.
Ben asılsız suçlamaları kabul etmiyorum. Abhaz liderliği ülkenin ve halkın çıkarları için çalışıyor. Biz kamuoyunun ortak görüşlerine dayanarak ortaya çıkan sorunları aşmanın yollarını arıyoruz.
Bu nedenle tüm politik güçleri saldırgan söylemleri terk edip, bu konuyu ve devletin inşası için gerekli olan diğer tüm konuları görüşmek için ihtiyaç duyulan istikrar ortamını oluşturmayı teminen, karşılıklı hoşgürü ve işbirliğine davet ediyorum.
Abhazya’nın Rusya’dan başka müttefiki bulunmamaktadır ve bizim de (Rusya ile) işbirliğimizi çeşitli alanlarda daha da genişletmek ve derinleştirmek düşüncesini itibarsızlaştırmaya hakkımız yoktur. Bu işbirliğini Anayasal temellerimize uygun bir biçimde ve Abhazya’nın egemenliğine halel getirmeden yürütüteceğimizin altını çizmek isterim.
Bu yaklaşım (anayasaya uygunluk ve egemenliğe saygı) üzerinde çalıştığımız Anlaşma hakkında bizim bakışımızı belirleyecektir. Söz konusu (yeni) Anlaşma, 2008 Anlaşmasının yerini almak veya onu iptal etmek üzere tasarlanmamıştır. Tersine onun üzerinde yükselecektir.
Ortak bir savunma çemberinin oluşturulması, Gürcistan’la olan sınırdaki korumanın güçlendirilmesi, Abhaz-Rus sınırında insanlar ile malların serbest hareketi için koşulların yaratılması, gümrük prosedürlerinin hafifletilmesi hep bizim çıkarımızadır. Bu tüm ülkelere yayılan modern bir eğilimdir zira globalleşme ve büyüyen uluslararası riskler bağlamında düşünüldüğünde, tek başına kalarak ulusal çıkarların sağlanabilmesi güncel olarak mümkün değildir. Bu eğilimlerin reddi ekonomimizin büyümesinin ve hakımızın bir çok sorununun aşılmasının önünde engeller oluşmasına neden olacaktır. Ayrıca bu (tür bir reddiyeci tutum) halkımızın uzun vadeli çıkarları ile uyuşmayacak şekilde, Abhaz-Rus ilişkilerine tamiri mümkün olmayan zararlar verecektir.
Bir yandan egemenliğimizle ilgili hiçbir endişeye mahal verilmesine müsade etmeyecek, öte yandan Rusya ile stratejik işbirliğimize yeni bir ivme kazandıracak şekilde bu anlaşmayı çok incelikli bir üslupla kaleme alma şansına sahibiz.
Hem parlamentoyu, hem uzmanlar topluluğunu hem de değişik politik grupların temsilcilerini işbu durumları göz önüne alarak önerilerini formüle etmeye davet ediyorum.
Bu konu toplumumuzu bölmek yerine birleştirmeli. Yapıcı bir diyalog ve sorunların barışçı çözümü için her türlü olanağa sahibiz.
Benim ve Abhaz liderliğinin tam olarak istediğimiz de bu yaklaşımdır.
Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba
22 Ekim 2014