Rusya’da kelimeler için çok ağır bedeller ödedik: Çarlık döneminde yıkıcı risaleleri dağıtmaktan dolayı ağır tutsaklık ; belgeleri okurdan okura ulaştırmak için yeraltı samizdat sistemini kullanmak veya siyasal fıkralar anlatmaktan dolayı yıllarca Sovyet çalışma kamplarında ve akıl hastanelerinde kalmak.
İfade ve düşünce özgürlüğünü kaba kuvvetle bastırmak suretiyle kariyerini KGB’de yapmış pek çok kişi bugün bu ülkenin yönetimindeler. Şimdi Ukrayna’da savaşıyorlar. Eylemleri utanmaz ve gaddarca.
İnsanlar Kremlin’i eleştirdikleri, Ukrayna’yı destekledikleri veya tasvip edilmeyen simgeleri kullandıkları için dövülüyor, öldürülüyor, zorla polis araçlarına bindiriliyor, tutuklanıyor ve cezaya çarptırılıyorlar. Gazetecilere zalimce misillemede bulunulduğuna, sitelerin kapatıldığına, sosyal medya üzerinde tam denetim kurulmaya çalışıldığına tanık oluyoruz.
Resmi televizyon kanalları nefret yayarken hükümeti rahatsız eden gerçekler ve eleştiriler “nefret suçu” olarak cezalandırılıyor.
Resmi makamlar çocukları tehlikeli bilgilerden koruma bahanesiyle iyi bilinen çizgi filmlerden Vikipedi makalelerine kadar her şeyi “propaganda” kapsamına alarak yasaklayabiliyor.
Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçılık silahını kullanan Kremlin Rusya’daki bölgelerin hakları gündeme getirilmek istendiğinde hiddetle tepki veriyor. “Ayrılıkçılık çağrıları” için ceza öngöen özel bir yasa kabul edildi. Küçük bir aktivist grubunun “Sibirya’nın federalleşmesi için yürüyüş” düzenlemek istemesiyle sitelere geniş çaplı sansür uygulandı. Bir kadın aktivist Kuban bölgesinde benzer bir girişimde bulunmaktan hapse girdi.
Yayıncı Boris Stomakhin internet makaleleri yoluyla -kendi ifadesiyle- Putin’in emperyal politikalarını eleştirdiği için ikinci defa hapse atıldı. Terör çağrısı yapmaktan suçlu bulundu.
İnsanlar İkinci Dünya Savaşı ile ilgili resmi tarih anlatısını benimsemedikleri için cezalandırılıyorlar.
Yasama ardı ardına çılgınca kanunlar çıkarırken polis ve savcılar saçma uygulamalarda sınır tanımıyorlar. Sıradan internet kullanıcıları sistematik baskılara maruz kalıyorlar. İnsanlar yaptıkları yorumlar sebebiyle veya videoları repost ettikleri, hatta yönlendirdikleri için sorgulanmak üzere çağrılıyorlar.
Gazetecilik projeleri ülke dışına taşınıyor : Lenta.Ru’dan kovulan baş editör Letonya’nın başkenti Riga’da Rusça okurlar için yeni bir site kuruyor ; kullanıcılar yasaklanmış içeriğe (sitemiz Grani.Ru da dahil) nasıl ulaşılacaklarını öğreniyorlar. Siyasal sanatın ve sanatsal aktivizmin çarpıcı örneklerini görüyoruz.
Sitemiz Grani.Ru“izinsiz kitle eylemlerine katılma çağrısı yapmak” suçlamasıyla Rusya’da 6 ay süreyle kapatılmıştı ; siyasal mahkumlara destek veren sokak gösterileriyle ilgili yaptığımız haberleri savcılık böyle değerlendirmişti.
Aynı çizgide yayınımıza devam ediyoruz, Rusça okurlar için sürekli yeni ikiz siteler kuruyoruz ve sosyal medyadaki mevcudiyetimizi genişletiyoruz.
Rus medya düzenleyici Roskomnadzor 40’dan fazla ikiz sitemizi kara listeye alarak karşılık verdi. Rusya’da açtığımız davaları kaybetmemize rağmen okurlarımızı kaybetmedik. Direnişimiz sürüyor ; üretmeye devam ediyoruz. Grani’yi özgür tartışma platformu ve sivil direniş simgesi olarak yaşatmak bizim için önemli. Sansürü atlatırken edindiğimiz deneyimlerden diğer yasaklı internet projeleri de yararlanacaklar.
Özgür Rusya’nın seslerinin duyulmaya devam etmesi için elimizden geleni yapacağız.
Yulia Berezovskaya
(Rusya’da yasaklanmış bağımsız çevrimiçi medya mecrası Grani.ru sitesinin genel müdürü.)
Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel
Cherkessia.net, 13 Ekim 2014