Eski Rusya Başbakanı ve Rus muhalefetinin liderlerinden Mihail Kasyanov Varşova’da Polonya entelejensiyasıyla bir araya geldi. Kasyanov’a göre yıl sonuna kadar Rusya ekonomisi ciddi biçimde kötüleşecek ve önümüzdeki 1,5-2 yıl Rusya Federasyonu’nun siyasal geleceğini belirleyecek. Putin bu zor süreçte iktidarını korumak dış düşmana ihtiyaç duyacak. Kasyanov’a göre Kremlin bu rolü oynaması için Ukrayna’yı seçti.
Rusya’daki mevcut durumu anlatan Mihail Kasyanov konuşmasının önemli bir bölümünü Ukrayna’ya ayırdı. Eski başbakana göre, Putin Ukrayna’ya saldırma cesaretini 2008 yılındaki Gürcistan savaşındansonra buldu. Batı’nın kararsızlığı Putin’in cüretini artırdı. Kasyanov şöyle konuştu : “Putin’in Ukrayna’da hedefi nedir ? Kuşkusuz kendi iktidarını korumak. Bunu başarmak için dış düşmana ve zafere ihtiyacı var”.
Kasyanov’a göre Rusya ile çatışan Ukrayna’ya verilecek en büyük destek AB, ABD ve Kanada’nın bütünlüklerini korumaları olacak. Siyasetçiye göre bu ülkelerin Kırım’ın ilhakının yasadışı olduğunda ısrar etmeleri ve Rus askerlerinin Ukrayna’yı terk etmelerini talep etmeleri gerekiyor.
Batı’nın Yaptırımları Putin’i Şaşkına Çevirdi
Kasyanov Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımların Putin’i şaşırttığını düşünüyor. Kremlin Gürcistan Savaşı’nda olduğu gibi Batı’nın Ukrayna’ya saldırı karşısında da suskun kalacağını hesaplıyordu. Rusya Devlet Başkanı’na KGB eğitiminde dünyadaki herşeyin satın alınabileceği öğretilmişti. Putin insan hakları, özgürlük ve demokrasi gibi değerlerin batılı siyasetçiler için önemli olmadığına inanıyor
Rus muhalif lider “Putin dikkatini Merkel’e yoğunlaştırmıştı. Alman Şansölye ona çok karlı iş imkanları sunmuştu. Ama aynı Merkel yaptırımları imzalayanlar arasında. Putin bu yüzden şokta” dedi.
Kasyanov’a göre Putin’in Batı karşısında sahip olduğu avantaj öngörülemez olmasından kaynaklanıyor. Rusya Devlet Başkanı batılı liderleri kendisiyle karşılaştırdığında zayıf olduklarını görüyor ; karar almadan önce danışmaları ve kararları uyum içinde almaları gerekiyor.
Kasyanov “otoriter rejimden içinde faşizm unsurları taşıyan başka bir sisteme geçişe tanık oluyoruz. Yeni rejim Mussolini ve Franko’yu çağrıştırıyor” dedi.
Kasyanov Rusya için öngörülen senaryoların neler olabileceği sorusuna en muhtemel gördüğü iki gelişmeyle cevap verdi.
“Birincisi en korkunç ve kabul edilemez olanı. Faşist rejim Rusya’da kök salar. Umarım bu senaryo gerçekleşmez. İkincisi, Putin’in çılgın gibi davranmaması. Blöflerinin tutmadığını, manevralarının yenilgiye uğradığını görür ve çıkış stratejisi geliştirir”.
Kasyanov’a göre 2014 sonunda Rusya ekonomisinin kötüye gidişinin belirtileri görülecek ve çöküşle sonuçlanacak. Batı’nın yaptırımları Rusya ekonomisinin içinde olduğu krizi hızlandırdı. Önümüzdeki 1.5-2 yıl içinde Rusya devletinin kaderi belli olacak. Seçenekler arasında bölünme de var.
Yury Savitsky
Rusça’dan Çeviren : Mariya Shcherbinina
Kaynak : Özgürlük Radyosu Rusça Servisi
Yury Savitsky
Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel
Cherkessia.net, 24 Eylül 2014