Dünyada çok sayıda insan Vladimir Putin’in iktidardan gitmesini istiyor ama çok az kişi Putin’den sonra Rusya’nın neye benzeyeceğinin hesabını yapıyor. Bu hesabı yapanlardan biri olan Sergey Klimovski’ye göre Rusya şimdikinden daha kötü bir faşist devlet olacak veya herkesin yararına olacak hakiki federal bir sisteme dönüşecek.
Klimovski, Ukrayna portalı Khvilya’daki yazısında Putin’den kurtulma arzusunun Putin sonrası Rusya’nın neye benzeyeceği konusunu “önemsizleştirdiğini” belirtti. Oysa Putin sonrası rejimin yapısı Rusya, komşuları ve dünya için büyük önem taşıyor. (hvylya.org/analytics/politics/kakoy-budet-rossiya-posle-putina.html).
Japonya dışında, Rusya’nın jeopolitik rakipleri sonuç üzerinde belirleyici olmayacaklar ; çünkü Moskova’dan toprak talepleri yok. Buna karşılık, Klimovski’ye göre, Rusya’nın dostları olan Çin’in (Rusya Uzakdoğusu) ve Belarus’un (Kaliningrad) toprak iddiaları var.
“Putin rejiminin kaçınılmaz çöküşünden” sonra olacaklara kafa yormak gerekiyor. Bu durumda “Yanukoviç sonrasında Donbas’ta görülenden daha kuvvetli bir güç boşluğu Rusya’da yaşanacak”. Çünkü Ukrayna’nın aksine Rusya parlamentosunda muhalafet bulunmuyor.
İktidara Girkin ve Jirinovski önderliğindeki “Rus Nazilerin” gelmesi ve rejimin “ikinci dalga emperyal histeriyi” başlatma ihtimali çok yüksek.
İyimser senaryoya göre mevcut “emperyal merkeziyetçi” sistem yerini hakiki federalizme bırakacak. Klimovski’ye göre “çöküşün yaşanmaması ve federalleşme” herkesin yararına.
Yorumcuya göre bölgelerde merkeze karşı duyulan öfkenin sonucu olarak “federalleşme Rusya için kaçınılması mümkün olmayan bir kader”. Klimovski’ye göre “Donetsk halkı” Ukrayna için ne ise Moskovalılar da Rusya için aynı anlama geliyor.
Dolayısıyla “’Rusya’yı Moskova belasından kurtaralım’ sloganının yeniden popülerleşmesine şaşırmamak lazım”. Çünkü Moskova’yı vergi tahsildarı yapan “Altın Orda sistemi” yaşamaya devam ediyor. Tek fark “bugün Sibirya’nın Moskova’ya vergi ödemesi”.
Ruslar için federalleşme daha adil bir sistem vadediyor. Rusya’nın komşuları açısından federalleşme
“tüm sorunların ortadan kalkması” anlamına geliyor. Rusya’nın komşularına karşı “’savunmacı’ saldırganlığı” sona erecek. Rusya “artık küresel askeri tehdit kaynağı olmayacak” ve “Lizbon ile Vladivostok arasındaki yeni jeopolitik birliğe” katılacak.
Rusya’nın elindeki nükleer silahlar dış güçlerin federalleşme sürecine müdahale etmemesinin “güvencesi olacak”. Dolayısıyla federalleşme “Rusya için ölüm anlamına gelmeyecek”. Nitekim, Klimovski’ye göre “Ukrayna devrimi nükleer silahlara sahip olsaydı Rusya ne Kırım’ı ele geçirebilir, ne de Donbas’a müdahale edebilirdi”.
“Federalist” devrim yeni Rusya’yı “1917’nin ertesinde olduğu gibi bir kere daha diğer ülkeler için cazip bir model kılabilir”. Ancak bunun olup olmaması bütünüyle Ruslar’ın elinde değil. “Ne NATO ne de Ukrayna federalleşmeyi Ruslar adına yapacak”.
Paul Goble
Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel
Cherkessia.net, 11 Ağustos 2014