10 Ağustos pazar günü Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimleri yapılacak ve seçmenler birbirinden farklı hayat hikayelerine ve siyaset anlayışına sahip 3 aday arasından kendisine yakın olana oy verecek. Son dönem siyasi tartışmaların ve kamplaşmaların ötesinde oyumuzu “kim”e vereceğimiz ciddi bir soru olmaya devam ediyor. Al Jazeera Cumhurbaşkanları adaylarının detaylı portrelerini hazırladı. Oy verecek her bireyin incelemesi gerektiğini düşündüğümüz bu portreleri yayınlıyoruz.
Babası İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un yakın arkadaşı. Kendi ifadesiyle isminin Ekmeleddin olmasını da Akif istemiş babasından. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Türk olan tek genel sekreteri. Kahire’de doğdu, Arap dünyasını en iyi bilen isimlerden biri. Şimdi de Türkiye’de ilk defa sonucunu halkın belirleyeceği cumhurbaşkanı seçimi için CHP ve MHP’nin ortak adayı.
Halkın doğrudan Cumhurbaşkanı seçtiği ilk seçimin en farklı adayı. Türkiye dışında doğup, bilgi birikimini ülkesine taşıyan isimlerden biri. Büyüdüğü Arap sokaklarına daha sonra bir Türkiye Cumhuriyeti vatandşı olarak dışrdan bakabildi.
Cumhurbaşkanı seçimindeki, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin ortak adayı olan Profesör Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam ve Batı kültürleri çalışmalarıyla öne çıkan bir bilim tarihi profesörü. Uluslararası birçok ödüle sahip olan İhsanoğlu son olarak 2005 – 2014 yılları arasında İslam Konferansı Örgütü’nün genel sekreterliğini yaptı. Genel sekreterlik görevi öncesinde yine İslam Konferansı Örgütü’nde (İKÖ) 24 yıl boyunca İslâm, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünü yürüttü.
Ekmeleddin İhsanoğlu 1943 yılında Mısır’ın başkenti Kahire’de doğdu. Babası 1924 yılında Mısır’a El Ezher Üniversitesi öğrenimi için gidip kalan ve orada Rodos Türk’ü göçmeni bir kadınla evlenen İhsan Efendi’ydi. Babası İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un yakın arkadaşıydı. Kendi ifadesiyle ismini de Mehmet Akif koymuştu. İhsanoğlu, babasının kurucuları arasında olduğu Kahire Ayn Şems Üniversitesi’nden mezun olmasının ardından yine Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı.
Kahire’de bulunduğu süre içerisinde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’de Türkiye’de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.
İhsanoğlu 1984’te profesör oldu. İslam Konferansı Örgütü Araştırma Merkezi’ndeki direktörlük görevi sırasında Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu’nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi’nin müdürlüğü görevlerinde bulundu.
Uluslarası üniversitelerde çeşitli kürsülerde ve birimlerde üyelik yaptı. 1 Ocak 2005’te İKÖ’nün seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri oldu. Aynı zamanda İKÖ’nün ilk Türk genel sekreteri olma unvanını da aldı.
Ekmeleddin İhsanoğlu, birçok uluslarası ödülün de sahibi. 2000’de ‘Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ verilen İhsanoğlu ayrıca Ürdün, Mısır, Malezya ve Pakistan, Senegal devletlerinden de çeşitli madalyalarla ödüllendirildi. Uluslararası birçok üniversite tarafından kendisine fahri doktorluk verildi. Çok iyi derecede Arapça ve İngilizce konuşan Ekmeleddin İhsaoğlu orta derecede Fransızca ve Farsça biliyor. Evli ve üç çocuk babası.
Kaynak: Al Jazeera