2014 FIFA Dünya Kupası 13 Temmuz günü Almanya’nın uzatma dakikalarında attığı golle Arjantin’i 1-0 yendiği çekişmeli final maçıyla sona erdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin maçı statta Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve FIFA Başkanı Sepp Blatter ile birlikte izledi.
2018 Dünya Kupası’nın Rusya’da oynanacağı 2010 yılında belli olmuştu. Böylece Rusya kupaya ev sahipliği yapacak ilk Doğu Avrupa ülkesi olacak. Aşağıda sonraki Dünya Kupası ile ilgili sorular var.
Dünya Kupası Rusya’nın hangi şehirlerinde oynanacak?
Maçların Avrupa Rusyası’nda oynanması planlanıyor. Bunun için 11 şehir belirlendi : Moskova, Saint Petersburg, Kaliningrad, Nijni Novgorod, Saransk, Volgograd, Soçi, Yekaterinburg, Kazan, Samara ve Rostov-na-Donu. Maçların oynanacağı 12 stadyumdan ikisi Rusya’nın başşehrinde bulunuyor.
Stadyumların bir kısmı zaten mevcut ; mesela Soçi’deki Fisht Stadyumu 2014 Kış Olimpiyatı için inşa edilmişti. Çoğunda kapasiteyi artırmak üzere tadilat yapılıyor veya FIFA standartlarına uygun biçimde inşa ediliyor.
Moskova’da bulunan ve 1956 yılında inşa edilmiş anıtsal Lujniki Stadyumu 1980 Yaz Olimpiyatı’nın ana mekanıydı. Bu tesis 800 milyar dolar harcanarak elden geçiriliyor. Stadyumun sadece dış görüntüsüne dokunulmayacak.
Seyircilerin Rusya’ya gitmeleri ve Rusya içinde dolaşımları zor olacak mı?
Rusya Spor Bakanı Vitali Mutko 12 Temmuz’da yaptığı açıklamada Dünya Kupası bileti sahiplerinin vizeye ihtiyaç duymadan pasaport ile Rusya’ya giriş yapabileceklerini söyledi.
Batıda Saint Petersburg ve Kaliningrad’dan güneyde Soçi ve doğuda Yekaterinburg’a şehirler arasındaki mesafe oldukça fazla.
Mutko Moskova ile Kazan arasında yüksek hızlı tren seferleri başlatılmasının planlandığı bilgisini verdi. Rusya ayrıca tren veya otobüs gibi bedava karayolu ulaşımı sözü verdi.
Hazırlıkların maliyeti ne olacak?
51 milyar dolara mal olan Soçi Kış Olimpiyatı gibi, 2018 Dünya Kupası’nın maliyeti de tahmin edilenin üzerine çıkıyor.
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev etkinliğin 20 milyar dolara mal olacağını etti ; bu rakam Rusya 2010 yılında seçildiğinde Devlet Başkanı Vladimir Putin’in öngördüğü miktarın iki katına denk geliyor.
Brezilya’da yapılan ve yüksek maliyetli olduğu iddiasıyla eleştirilen son dünya kupası sadece 11 milyar dolara mal oldu ; bu, Rusya için öngörülen rakama göre çok düşük kalıyor.
Zürih Üniversitesi’nden Martin Müller ve Daniel Wolfe’un yaptığı hesaba göre stadyumların elden geçirilmesi veya inşa edilmesinin ortalama bedeli Brezilya’dan % 50 daha fazla ve her koltuğun maliyeti 11.600 dolar tutuyor.
2018 Dünya Kupası’nın yerinin değiştirilmesi için çağrı yapıldı mı ?
Evet. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki eylemler nedeniyle Amerikalı iki senatör, Dan Coats (Cumhuriyetçi-Indiana) ve Mark Kirk (Cunhuriyetçi-Illinois) FIFA’ya başvurarak kupanın yerinin değiştirilmesini ve Rusya’nın 2014 Dünya Kupası’ndan men edilmesini istediler.
Ayrıca, change.org sitesi Rusya’da eşcinsellik propagandasını engelleyen yasayı gerekçe göstererek 2018 Dünya Kupası’nın başka bir ülkeye alınması çağrısı yaptı. Dilekçeyi aralarında Britanyalı aktör ve LGBT hakları aktivisti Stephen Fry’ın da olduğu 74.000 kişi imzaladı.
FIFA’nın Dünya Kupası’nın yerini değiştirme ihtimali var mı ?
Çok düşük. FIFA takımların hükümetlerinin yaptıklarından sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle senatörlerin talebini reddetti.
Ruslar Dünya Kupası hakkında ne düşünüyor?
Resmi araştırma kurumu VTsIOM bulgularına göre Ruslar’ın % 54’ü 2014 Dünya Kupası’nı izlemeyi düşünmüyordu. Sadece % 19 maçları düzenli olarak izleyeceğini ve % 22 de Rusya’nın maçlarını seyredeceğini söyledi. % 3’ün Dünya Kupası hakkında fikri yoktu.
2018 Dünya Kupası ile ilgili elde fazla veri yok ama Zürih Üniversitesi’nin araştırmasına katılan Ruslar heyecan duymuyorlardı.
Bir Soçi sakini “Dünya Kupası ile ilgili hiçbir şey hissetmiyorum. Daha çok zaman var. Yaptıkları tesisleri kullanacakları için memnun olduğumu söyleyebilirim. Daha fazla inşaatı kaldıramayız”dedi.
Saint Petersburg şehrinin Zenit takımının atkısını takan orta yaşlı bir kadına göre “stadyumun oligarkların ve bürokratların hırsızlığını gizlemeye yaradığını bir keçi bile anlayabilir”.
Ortodoks rahip Aleksandr Shumsky oyuncuların renkli kramponları sebebiyle futbolun “eşcinsel iğrençlik” olduğu görüşünde.
Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel
Cherkessia.net, 15 Temmuz 2014