Hamas, İsrail ile ateşkes konusunda resmi kararın henüz verilmediğini açıkladı. Netanyahu ise Hamas’ın eylemlerine son vermemesi durumunda devam edecek İsrail saldırılarının meşruiyeti olacağını söyledi.
Hamas Sözcüsü Musa Ebu Merzuk, ateşkes hakkında istişarelerin sürdüğünü, henüz resmi kararın alınmadığını açıkladı.
Mısır’ın, Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların sona erdirilmesi için sunduğu ateşkes önerisi, İsrail kabinesi tarafından onaylandı. Mısır’ın önerisi, İsrail ve Hamas’a salı sabahı 09.00’dan itibaren ateşkes uygulamaları yönünde çağrıda bulunuyor.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Mısır’ın ateşkes girişimini desteklediğini açıkladı.
Kahire yönetiminin önerdiği ateşkes, karadan, denizden ve havadan gerçekleşecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. Ateşkes ayrıca, sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçişinin teminatının sağlanmasını içeriyor. Hamas ise, İsrail’in Gazze’ye saldırmaması, Batı Şeria’da Filistinlilere yapılan saldırıların durdurulması, İsrail’in takas sonucu serbest bıraktıktan sonra tekrar gözaltına aldığı tutukuluları serbest bırakması ve Gazze ablukasının kaldırılması gibi şartlar yerine getirilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan etti.
Öneriye göre, taraflar silahların susmasının ardından 48 saat içerisinde Kahire’de bir araya gelerek görüşme gerçekleştirecek.
‘Düşmanla savaşımız şiddetlenecek’
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, “Medyada gördüğümüz ateşkes haberleri konusunda hiç kimse bize resmi ya da gayriresmi bir teklifte bulunmadı. Fakat eğer teklifin içeriği doğruysa, bu teslim olmak ve diz çökmek anlamına gelir ki biz bunu derhal reddediyoruz” açıklamasını yaptı. Tugay, “Düşmanla savaşımız şiddetlenecektir” diye ekledi.
Al Jazeera muhabiri bu açıklamadan sonra İzzeddin Kassam Tugayları’nın Nakab’ın batısı ve Aşkelon’a 3 füze fırlattığını söyledi. Kassam Tugayları, Aşdod’a 8 Grad füzesi attığını açıkladı.
Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, “Kapsamlı bir anlaşma sağlanamadan ateşkes yapmayı reddediyoruz. Savaş zamanında önce ateşi kesip sonra müzakere etmezsiniz” dedi. Hamas olarak bu konuda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen Barhum, “Direniş silahları kırmızı çizgimizdir” ifadesini kullandı.
‘Anlaşma bizi ilgilendirmiyor’
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri Mısır’ın sunduğu ve İsrail’in kabul ettiği ateşkes plan konusunda kendileriyle görüşülmediğini söyledi.
Ebu Zuhri Al Jazeera’ye şöyle konuştu: ‘Mısır ateşkes inisiyatifi olarak isimlendirilen şeyi her hangi bir biçimde görmedik. Bu ateşkes önerisinden medya yoluyla haberimiz oldu. Dolayısıyla biz bu konudaki istişarelerin bir parçası olmadık. Belli ki İsrail dahil tüm taraflar görüşmeler yaptı ve Hamas bunun dışında tutuldu. Ateşkes anlaşmasında fikrimizi sorulmadığından dolayı anlaşmanın uygulaması bizi ilgilendirmiyor.’
Hamas Sözcüsü, direnişin ortaya koyduğu şartlar kabul edilmedikçe ateşkesi kabul etmeyeceklerini de dile getirdi.
Zuhri, Filistin Yönetimi’nin Mısır’ın ateşkes planını kabul ettiğini açıklaması konusunda ise, ‘Filistin yönetiminin tutumu baştan beri belli. Yönetim direnişe karşı ve direnişin bütün şartlarını reddediyor. Dolayısıyla şu anda sadece ateşkesten söz etmek istiyor’ dedi.
Toplantı öncesi roket saldırısı
İsrail Güvenlik Kabinesi, ateşkesi görüşmek üzere salı sabahı 7’de bir araya gelmişti. Toplantı öncesinde Mısır topraklarından, İsrail’in sahil kenti Eilat’a roket saldırısı düzenlendi. Saldırıda dört sivil yaralandı.
Arap Birliği’nden ateşkese destek
Mısır’ın ateşkes önerisi, Kahire’de İsrail’in operasyonlarını tartışmak üzere gerçekleşecek Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısının hemen öncesinde geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesi konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, “Dünya, savaş suçları işleyen İsrail sömürgeciliğinin gerçek yüzüne şahit oluyor” dedi.
Toplantıya katılan liderler, Mısır’ın her iki tarafa ateşkes çağrısını ve Filistin’in ‘uluslarası koruma’ talebini desteklediklerini açıkladı.
‘Hamas’ın saldırıları affedilemez’
ABD Başkanı Barack Obama, her yıl Beyaz Saray’da düzenlenen iftar etkinliğinin ardından, Mısır’ın Gazze’de ateşkes teklifini ‘umut verici’ olarak değerlendirdi. Gazze’de sivillerin ölmesinin ise bir trajedi olduğunu söyledi.
Ancak Hamas’ın İsrail’e roket saldırılarının ‘affedilemez’ olduğunu söyleyen Obama, “Açıkça söylemek istiyorum ki hiçbir ülke vatandaşlarına rasgele roketler atılmasını kabul edemez. Bu bakımdan, Hamas’ın bu affedilemez saldırılarına karşı İsrail kendini koruma hakkına sahiptir” dedi.
Ateşkes çağrısını değerlendiren ABD Hükümet Sözcüsü Jan Psaki de, “Mısır’ın ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyor, bu çabanın mümkün olduğunca çabuk bir biçimde tarafları sakinleştirmesini umuyoruz” dedi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik bir haftasını dolduran saldırılarında şimdiye kadar 192 kişi öldü, bin 410 kişi yaralandı. Saldırılarına başladığı günden bu yana İsrail tarafında ölen olmadı.
İsrail ordusu, saldırıların başladığı 8 Temmuz’dan bu yana 800’den fazla roketin fırlatıldığını ve bin 300’den fazla hedefin vurulduğunu açıklamıştı.
Hamas GSM frekansına sızdı
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Pazartesi günü İsrail Onuncu Kanalı ve bir cep telefonu şirketinin sistemlerine sızdığını ve İsrail halkına mesaj gönderdiğini açıkladı.
Kassam Tugayları açıklamasında, GSM şirketinin hattını kullanarak yüzbinlerce İsrailliye kısa mesaj gönderdiğini söyledi. Kassam’ın açıklamasına göre mesajlarda İsrail halkına, yaşadıkları korkunun sorumlusunun İsrail Hükümeti olduğu söylendi.
İsrail 10. Kanalı, Hamas’ın yayınlarına sızdığını ve Kassam Tugayları’nın hazırladığı İsrail halkına yönelik görüntülü bir mesajı yayınladığını bildirdi. Mesajda savaşı İsrail hükümetinin istediği söylendi.
Kassam Tugayları mesajında İsrail halkına, hükümetlerinin şartlarını kabul etmemesi durumunda sığınaklarda daha uzun süreli kalabilecekleri uyarısında bulundu.
Ekrana yazılı olarak yansıyan mesajda Arapça ve İbranice olarak ‘Çocuklarınız bizim çocuklarımızdan daha değerli değil’ ifadeleri yer aldı.
‘Barışa İsrail engel’
Gazze yönetiminin eski başbakanı İsmail Haniye, “Filistin’in kahraman evlatları dik duruşunuz ve sabrınız için sizlere teşekkür ediyorum. Halkımızın ve bizim başımızı eğdirmediniz” dedi.
Önemli bir süreçten geçildiğini ifade eden Haniye, “Kassam’ın direnişini görüyorsunuz. Kuşatma, Filistinlilerin güç ve kudretini yıkamadı. Kuşatma bozguna uğradı. Hamas ve savaşçılarının gücü bir hareketin, bir kesimin veya grubun gücü değil. Tüm Filistin halkının gücüdür. Kendisi için değil; Kudüs için, Batı Şeria için, Gazze için ve tüm Filistin için savaşıyor” diye konuştu.
İsrail’in uygulamalarının barışın önündeki engel olduğuna vurgulayan Haniye şu sözleri söyledi:
“Dünya, savaşı bizim başlatmadığımızı anlamalı. Bu savaşı biz başlatmadık. Her damla kan bizim için çok pahalı ve azizdir. Bu dökülen kanlar davamıza daha da sarılmamızı sağlıyor. Görüşmeler ve bazı kardeş ülkelerin girişimleri var. Halid Meşal ve diğer arkadaşlarımız dışarıda çalışmalarını devam ettiriyor. Sorun durmakta ve sakinleşmekte değil. Sorun Gazze’nin mevcut durumunda. Kuşatma, bombalama, öldürme, baskı ve tutuklamalar devam ediyor. Gazze’de çalışan işçilerin hak edişleri aylardır İsrail düşmanı tarafından engelleniyor. Burada yaşayan insanlar beş kuruş almadan yaşamaya çalışıyor. Sorun bu sancının her Filistinlinin evine yaydığı acıdadır. Bu boğucu kuşatmanın bitmesi gerekiyor. Kudüs’te devam eden tutuklamaların bitmesi gerekiyor. İsrail’in bu uygulamaları barışa engeldir.”
Mursi krizi sonlandırmıştı
Kasım 2012’de Gazze’de 167 Filistinlinin öldüğü Savunma Sütunu Operasyonu’nunda İsrail fosforlu gaz kullanmıştı. Hamas’ın askeri kanadının lideri Ahmed Caberi’nin yaşamını yitirmesiyle şiddetlenen çatışmalar sekiz gün sürmüştü.
Yaşanan kriz dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin arabuluculuğunda çözüme kavuşmuştu. Mursi’nin ateşkes için yürüttüğü diplomasi Türkiye’nin de desteğini almıştı.
Kaynak: Reuters ve AFP