Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından Kırım Tatarlarının durumunun giderek kötüye gittiğini duyurdu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Lubkivskiy, Moskova yönetimini ayrımcılıkla suçladı.
Açıklamayı yapan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Danilo Lubkivskiy, Kiev’de düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın Kırım’daki gelişmeleri kaygıyla izlediğini dile getirdi.
Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının Rusya’nın bölgeyi ilhakının ardından giderek marjinalleştirilmeye çalışıldığını ve ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen Lubkivskiy, Kırım’da Ukrayna karşıtı ve Müslüman karşıtı uygulamaların yürürlükte olduğunu ifade etti.
Kırım Tatarları’nın 18 Mayıs’ta Sovyet lideri Stalin tarafından Orta Asya’ya sürülüşlerinin 70. Yıldönümü etkinliklerine sınırlamalar getirildiğini hatırlatan Lubkivskiy, son olarak, geçen hafta, 26 Haziran’da Kırım Tatarları’nın Bayrak Günü’nü kutlama etkinliklerinin de sınırlandığını belirtti.
Kırım Tatarları’nın ulusal bayrak gününü Kırım’ın merkezi Akmescit (Simferopol) kenti yerine ancak kent dışındaki bir noktada kutlamalarına izin verildiğine değinen Lubkivskiy, buna benzer olayların Rus yönetiminin etnik ayrımcı tavrını ortaya koyduğunu dile getirdi. Bakan yardımcısı, bütün dünyanın, “Rus emperyalizminin ortaya koyduğu tehdidi” anlaması gerektiğini ifade etti.
Ukrayna’ya bağlı özerk bir bölge olan Kırım, 16 Mart 2014’te yapılan ve Tatarların boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti. Yüzbinlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.
Tutuklanan Ukrayna vatandaşları serbest bırakılsın
Dışişleri Bakan Yardımcısı Danilo Lubkivskiy, Rusya’da bulunan Ukrayna vatandaşlarının Rus makamlarınca keyfi şekilde tutuklandığını da ifade ederek, Rusya yönetimini, bu kişileri derhal serbest bırakmaya çağırdı.
Lubkivskiy, Almanya’nın başkenti Berlin’de Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının toplantısına da değindi. Bakan yardımcısı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun ilan ettiği ve on gün süren tek taraflı ateşkes süresi boyunca Rusya yanlısı grupların 108 adet saldırı gerçekleştirdiğini, 170’ten fazla kişinin rehin tutulduğunu belirtti.
Bu şartlarda ateşkese devamın mümkün olmadığını kaydeden Dublivskiy, Ukrayna yönetiminin üç temel şartı olduğunu, bunların ateşin karşılıklı olarak kesilmesi, ayrılıkçı grupların tüm rehineleri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakması ve Rusya’nın tüm teröristlere nüfuz ederek kan dökülmesinin önüne geçmesi ve sınırda denetim kurması olduğunu belirtti. Ukrayna’nın tutumunun uluslararası toplumdan destek gördüğünü söyleyen Lubkivskiy, uluslararası toplumun, Rusya’dan somut eylem beklediğini ifade etti.
Kaynak: Al Jazeera