1970’ten bugüne 400 “dil” artık konuşulmuyor. Dünyadaki mevcut 7 bin dilin dörtte biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya…
Londra Zooloji Derneği’nin raporu, biyolojik çeşitliliğin azalmasıyla yerel dillerin yok olması arasındaki bağı ortaya koyuyor. Buna göre orman talanı veya şehirleşme uğruna köy, mahalle benzeri küçük yaşam alanlarının ortadan kalkması gerek canlıların soyunun tükenmesine sebep oluyor gerekse söz konusu yerlerde yaşayan toplulukların göç etmesi anlamına geliyor.
Göç ile başka topluluklara karışan ve şehirlere yerleşen insanlar, bir süre sonra mevcut dil veya lehçelerini kullanmaz oluyor. 1970’ten bugüne, 400 “dil” bu nedenle ortadan kayboldu. “Dil ve biyolojik çeşitlilik, birbirine çok benziyor. İkisi de evrim ürünü ve ikisi de benzer şekilde evrim geçiriyor” diyen araştırmacı Jonathan Loh, ikisinin de aynı tehlike ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor.
Türkiye’de 18 dil tehlike potasında
UNESCO ve otuz üç dilbilimcinin katkısıyla 2008’de yayımlanan “Tehlike Altındaki Diller Atlası”na göre dünya üzerinde mevcut 6 bin 700 lisandan 2 bin 400’ü yok olma tehdidi altında. Türkiye’deyse on sekiz dil kaybolma riski taşıyor.