Türkiye’nin farklı yerleşim merkezlerinden gelen Çerkesler, Kartal Sahiline 2013 Haziran’ında dikilen “Çerkes Sürgün Anıtı”nın etrafında buluştu.
Çerkes Büyük Sürgünü’nün 150. Yılı anma etkinliği İstanbul’da Kartal’da “Çerkes Sürgün Anıtı”nın bulunduğu alanda yapıldı.
Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) çağrısıyla Türkiye’nin farklı yerleşim merkezlerinden gelen Çerkesler, Kartal Sahil Yolu’nda 2013 Haziran’ında dikilen anıtın etrafında buluştu.
150 temsili mezartaşı
Sürgünü anma günlerinde bir araya gelen Türkiye’nin dört bir yanından gelen Çerkesler saat 19.00 itibariyle Adigey, Abhazya, Güney ve Kuzey Osetya, Çeçenya bayraklarını dalgalandırmaya başladı.
150. yılı simgeleyen 150 temsili mezartaşı sahildeki çim alana dizilmişti. Havanın karamasıyla birlikte üzerinde Çerkes ailelerinin simgelerinin bulunduğu taşlar, anmaya katılanlarca tutularak saygı nöbetine başlandı. Saygı nöbetine alanda bulunanlar sırayla destek verdi.
Nöbet meşalelerin yakılması ve ardından Büyük Sürgün yolunda hayatını kaybedenlerin anısına denize karanfil bırakılmasına kadar sürdü.
Çerkeslerin talepleri
Bu gece Kartal Sahili’nde Çerkes Sürgün Anıtı’nın etrafında kalabalık bir insan topluluğu buluşmuştu, alana 1763-1864 yıllarında süren Rus-Kafkas Savaşları’nda ve 21 Mayıs 1864’te Büyük Sürgün sırasında hayatını kaybedenlerin anısına saygılı bir sessizlik vardı. Bu sırada alanın ucunda kurulu sahnede ise Çerkeslerin talepleri sıralanıyordu:
“Rusya Federasyonu, Türkiye ve diğer devletler tarafından “Çerkes Soykırım ve Sürgünü” tanınmalı ve Rusya Federasyonu Çerkeslerden özür dilemelidir.
“Rusya Federasyonu, Çerkes halkına yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını içeren çifte vatandaşlık vermelidir.
“Türkiye’deki diğer halklar gibi Çerkesler de inkar ve asimilasyon politikalarının kurbanı olmuştur. Toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerle beraber Çerkeslerin de dillerini, kültürlerini, kimliklerini yaşayabilmek ve yaşatabilmesi adına tüm kolektif hakları tanınmalı ve var olan yasal engeller kaldırılmalıdır.”