Ukrayna’nın doğusundaki iki bölgede Rusya yanlılarının düzenlediği olaylı özerklik referandumunda oy verme işlemi sona erdi.
Donetsk ve Luhansk’ta seçmenlerden ‘Özerkliği destekliyor musunuz?’ sorusunu cevaplaması istendi.
Ayrılıkçıların kurduğu ‘Seçim Komisyonu’, Kiev yönetimi ve Batı’nın yasa dışı kabul ettiği referandumda ilk sonuçlara göre; sandığa gidenlerden yüzde 89’unun ‘evet’ oyu verdiğini duyurdu: “Bu referandumu kimsenin tanımayacağını gayet iyi biliyoruz. Avrupalı kurumlar ve dünyanın birçok ülkesi bunu tanımayacak. Fakat sesimizi duyurmak istiyoruz ve de bu yüzden halk kendi referandumunu düzenledi.”
‘Hayır’ mührü basan bazı seçmenlerin pusulaların üzerine yazdığı ‘Ukrayna bölünemez!’ mesajları dikkat çekti.
Bağımsız kaynaklara göre bölgede halkın yüzde 70’e yakını oy kullanmadı.
Bu arada, Krasnoarmeisk kasabasında silahlı ve üniformalı bir grup oy vermeye gidenleri engellemeye çalıştı. Bunun üzerine Rusya yanlısı kalabalık tepki gösterdi. Taraflar arasında çıkan olaylarda bir kişi öldü, bir diğeri yaralandı.
Ukrayna’nın doğusunun referandum sonucunda, Kırım’da olduğu gibi Rusya Federasyonu’na bağlanıp bağlanmayacağı bilinmiyor. Moskova yönetimi, bölgedeki ayrılıkçılara referandumu Ukrayna’da 25 Mayıs’taki cumhurbaşkanı seçimi sonrasına erteleme çağrısı yapmıştı.
AB Ukrayna’daki referandumları tanımıyor
Ukrayna’nın doğusundaki iki bölgede yapılan referandumda Rusya yanlısı ayrılıkçılar zafer ilan etse de Avrupa Birliği bu seçimleri tanımıyor. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının ana gündemini Ukrayna krizi oluşturuyor. Toplantıda Rusya’ya yönelik ek yaptırım kararlarının alınması bekleniyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague söz konusu referandumların yasa dışı olduğunu söyledi: “Bu seçimlerin, bu referandum girişiminin dünyanın gözünde güvenilirliği yok. Bunlar yasa dışı, objektiflik, şeffaflık, adalet gibi hiçbir standarda uymuyor ya da düzgün olarak yapılmış bir halk oylaması ya da seçimi değil. Aslında bunu organize eden kişiler bu standartların hiçbirine uyuyormuş gibi bile görünmedi.”
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise Rus askeri birliklerinin bölgeden çekildiğine dair hiçbir işaretin olmadığını ifade etti: “Biz hala yatışma belirtilerini görmeye çalışıyoruz. Siz de gayet iyi biliyorsunuz ki bu, askeri birliklerin nerede olabileceğini görmek ve ayrıca durumu yatıştırmak için bazı mesajların gönderilmesi anlamına gelir.”
Moskova yönetimi ise bölgedeki ayrılıkçılara referandumu Ukrayna’da 25 Mayıs’taki devlet başkanlığı seçimleri sonrasına erteleme çağrısında bulunmuştu.