Dışişleri Bakanlığı, ülkenin doğusundaki Slavyansk’ta Rus yanlılarının orduya ait bir helikopteri düşürdüğünü bildirdi. Çatışmaların devam ettiği şehirde beş Ukrayna askeri öldü.
Ukrayna’nın doğusunda Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararının ardından bölgedeki gerginlik sürüyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ordusuna ait bir helikopterin, Slavyanksk’ta düşürüldüğünü bildirdi.
Üzerine ateş açılan Mi-24 helikopteri, nehire çakıldı.
Bakanlık, helikopterin pilotlarının kurtulduğu bilgisini verdi.
Mürettabatın da olay yerine yakın bir kampa götürüldüğünü ifade eden resmi kaynaklar, bu kişilerin durumuyla ilgili detaylı bilgi vermedi.
İlk helikopter değil
Mi-24 tipi helikopter, Rus yanlıları tarafından düşürülen ilk hava aracı değil. Ayaklanmanın başlamasından bu yana, en az üç helikopter daha düşürülmüştü.
Ukrayna’nın doğusundaki Slavyansk’ta ordunun Rusya yanlısı ayrılıkçıların işgalini sona erdirmek için başlattığı operasyon sürüyor. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada çatışmalarda 5 Ukrayna askerinin öldüğü, 30’unun yaralandığı belirtildi. Rus yanlısı milislerin Associated Press haber ajansına verdiği bilgiye göre şehirde birçok ölü ve yaralı var.
‘Silahı bırakın, masaya oturun’
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev hükümetine kendi halkına karşı askeri güç kullanmayı durdurup krizi çözmek için görüşmelere başlama çağrısı yaptı.
Ukrayna’nın doğusunda ordu ablukası altındaki kasabalarda, Rusya yanlısı ayrılıkçıların işgâl ettiği binaları boşaltmak için yapılan müdahalelerde insanlık suçları yaşanmasına ramak kaldığı açıklaması yapıldı.
Rusya Dışişleri, Kiev yetkililerine ‘Dökülen kanları durdurun, orduyu geri çekin ve görüşme masasına oturup bu siyasi krizi çözün” çağrısı yaptı.
Avrupa’da gaz hesapları
Avrupa Birliği yetkilileri, Pazartesi günü basına kapalı bir görüşmede Ukrayna krizi nedeniyle gündeme gelen doğalgaz kesintisi ihtimalini konuştu.
Rusya devletine bağlı doğalgaz şirketi Gazprom, Ukrayna Mayıs ayında şirkete olan 3,5 milyar dolarlık borcunu ödemezse Haziran’da doğalgaz akışını keseceğini açıklamıştı.
Eğer Ukrayna’ya gaz akışı durursa, bu aynı zamanda Rus gazına muhtaç Avrupa Birliği ülkeleri için de enerji krizi anlamına geliyor. Öte yandan Rusya da Avrupa pazarını kaybetmeyi göze alamıyor.
Muhtemel bir gaz kesintisinde alternatif enerji kaynaklarının görüşüldüğü toplantıda ortaya atılan fikirler arasında ‘kaya gazı veya kömür kullanımına yönelmek’ ve ‘talebi azaltıp daha iyi gaz depolama tesisleri kurmak’ var.
Gazprom şirketinin Avrupa ülkeleriyle bire bir fiyat anlaşmaları var. Ancak Polonya başta olmak üzere bazı ülkeler AB genelinde standart bir fiyat belirlemek istiyor.
Ancak Avusturya ve İtalya ülkeleri, Ukrayna’nın ‘by-pass’ edilip farklı doğalgazın farklı yollardan Avrupa’ya ulaşması konusunda ısrarcı. Bu seçenek, Ukrayna’nın krizde Avrupa’nın desteğini bir ölçüde kaybetmesi anlamına gelecek.
Kaynak: Reuters ve Al Jazeera