Rusya Enerji Bakanı, Ukrayna Mayıs ayında Rus şirketi Gazprom’a borcunu ödemezse gaz akışının kesileceğini açıkladı. ABD’den de NATO’ya ‘harcamaları artırmaya hazırlanın’ çağrısı geldi.
Rus Bakan Aleksandr Novak bu durumda, doğalgazı AB ülkelerine transit geçişle ulaştıran Ukrayna’nın kış için yeterli miktarda gaz depolayamayacağını söyledi. Ukrayna’ya gelen gazın kesilmesi, yakıt ihtiyacının önemli bir kısmını Rusya’dan karşılayan Avrupa ülkelerini de zor durumda bırakacak.
Doğalgaz ve petrol ihtiyacını Rusya’dan karşılayan AB ülkeleri, Ukrayna krizi nedeniyle yakıt arzının tehdit altında olmasından rahatsız. AB Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Guenther Oettinger, Polonya Başbakanı Donald Tusk’la düzenlediği ortak bir basın toplantısında, Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un tüm AB üyesi ülkelere doğalgazı aynı fiyattan satması gerektiğini söyledi.
Rusya’nın gaz fiyatlarını siyasi nüfuz için koz olarak kullandığını söyleyen Komisyon Üyesi, “Rusya’nın ‘böl ve yönet’ stratejili oyununu AB ülkeleri kabul etmeyecektir” dedi. Gazprom şirketi Avrupa ülkeleriyle bire bir sözleşmelere sahip. Yani her ülke gazı farklı fiyatlardan alıyor.
AB: Endişeyle izliyoruz
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, “Ukrayna’daki gelişmelerin ışığında NATO üyesi Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını arttırmaları gerektiğini” söyledi.
AB Dış İlişkiler Sözcüsü, Ukrayna’nın doğusundaki olayları ‘endişeyle izlediklerini’ söyledi. Silahlı ayrılıkçı grupların yasadışı eylemlerine son vermelerini isteyen sözcü, ‘işgâl edilmiş binaların acilen boşaltılması ve alıkonulan kişilerin serbest bırakılması’ çağrısında bulundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Berlin’de ortak bir basın toplantısı yaptı. Ashton, “Hükümet binalarının işgâlinin bitmesi ve tüm grupların Ukrayna Parlamentosu’na katılımı hayatî öneme sahip” dedi. Steinmeier da geçen ay imzalanan Cenevre Anlaşması hükümlerinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Luhansk kentindeki savcılık ofisi ve yerel televizyon kanalının binasını işgâl eden ayrılıkçılarla görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini açıkladı. Bakanlık, Salı gününden beri işgâl altında olan iki binanın da boşaltıldığını duyurdu.
İki Ukrayna helikopteri düştü
Rusya yanlısı milisler yaptıkları açıklamada 2 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki şehri geri almak için geniş çaplı bir saldırıya başladığını söyledi.
Fransız haber ajansı AFP’ye göre, Ukrayna Savunma Bakanı bu operasyon öncesinde ve sırasında iki helikopterin Rusya yanlısı milislerce ateş açıldığını ve düşürüldüğünü açıkladı. Bakan, biri pilot iki kişinin öldüğünü söyledi.
Daha önce de Ukrayna İçişleri Bakanlığı bir helikopterin düştüğünü doğrulamış, bir pilotun öldüğünü, birinin ise yaralandığını duyurmuştu.
Rus milisler ölenler dışında bir yaralı pilotun ellerinde olduğunu söylüyor. Bunu kanıtlamak amaçlı yayınladıkları görüntüde bir yaralının Rus milislerin karargâhına getirilişi ve tedavi edilişi var.
Slaviansk kentinde devlet binaları işgal edilmiş ve Vyacheslav Ponomaryov isimli bir kişi belediye başkanlığını ilan etmişti.
Milisler çatışmanın, şehrin kuzeydoğusunda başladığını söyledi. Ukrayna ordusu şehrin doğusundaki bir kasabayı da milislerden geri aldı.
Ukrayna ordusu, ülke basınınca Rus yanlısı milislerin işgallerine karşı yeterince hızlı ve güçlü müdahalede bulunmamakla suçlanıyor.
‘Cenevre umudu bitti’
Ukrayna’nın ülkenin güney doğusunda ‘cezalandırma operasyonu’ düzenlediğini söyleyen Kremlin yönetimi, Kiev hükümetinin bu hareketle ‘krizi çözmesi beklenen uluslararası Cenevre Anlaşması’nı hayatta tutan son umudu da yok ettiğini’ belirtti.
AB ve ABD’nin durum değerlendirmesi yaparken, Ukrayna ordusunun kendi halkına karşı hava kuvvetlerini kullanıyor olmasını da göz önüne almasını isteyen Kremlin sözcüsü, Kiev yönetimini eylemlerini bir kez daha düşünmeye çağırdı. Sözcü, ayrıca Batı’yı Kiev yönetimini destekleyerek, Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesine engel olmakla suçladı.
Donetsk’te Rus yanlısı gösteri
Doğudaki bir diğer kent olan Donetsk’te 1 Mayıs gösterilerine Rus bayraklarıyla katılan binlerce kişi polis barikatlarını aşıp resmi binalara yöneldi.
Göstericiler, Donetsk Başsavcılığı’na girip büroyu dağıttı, camları kırdı.
Interfax haber ajansına göre göstericiler, başsavcılıktaki güvenlik görevlilerinin binayı terk etmesine izin verirken, bir muhabir bina içinde kan izleri gördüğünü söyledi.
Reuters’a konuşan bir Moskova yanlısı, “Başsavcı Kiev’den aldığı direktifler doğrultusunda buradaki insanlarımıza karşı davalar açıyor. İnsanlara sahte suçlar atfedip, bizi ayrılıkçılıkla suçluyor” dedi.
11 Mayıs’ta ‘ayrılık’ referandumu
1 milyon nüfuslu sanayi kenti Donetsk, Batı yanlıları tarafından devrilen eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in memleketi.
Yanukoviç azledildiğinden beri Donetsk ve civardaki 12 yerleşim biriminde Rus yanlıları Kiev’deki geçici hükümeti protesto ediyor.
Rusya’nın referandum sonucuna bağlı olarak Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Donetsk’teki Moskova yanlıları da Donetsk Halkın Cumhuriyeti adıyla Kiev’den tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.
Rusya yanlıları Donetsk’in Kiev’den ayrılması için 11 Mayıs’ta referanduma gitme kararı aldı.
Kaynak: Reuters, AFP