Kırım Tatarlarının manevi lideri, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin eski başkanı ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının tarihsel vatanlarından yeniden sürülme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Kırımoğlu Kiev’de düzenlediği basın toplantısında, kendisine ulaşan bilgilere göre, gerek Kremlin yönetiminde, gerekse Rusya iç istihbarat teşkilatı FSB’de pek çok kişinin, Kırım Tatarlarının sürülmesinden yana olduğunu ifade etti. Öte yandan Kırımoğlu, bu sürgünün 1944 yılında Sovyet lideri Stalin’in girişimiyle gerçekleştirilen Tatar sürgününden farklı olacağını dile getirdi. Kırım Tatarlarının 1944’teki gibi silah zoruyla vagonlara doldurularak başka yerlere gönderilmesinin söz konusu olmayacağını ifade eden Kırımoğlu, bu sefer, Tatarların, toprakları ellerinden alınarak, aydınları ortadan kaldırılarak ve korkutma yoluyla sürülmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Kırım Tatarlarından bazılarının Ukrayna’nın farklı bölgelerine göç etmeye başladığını belirten Kırımoğlu, kendilerinin onlarca yıl boyunca Kırım Tatarlarının tarihsel vatanlarına dönüşü için mücadele ettiğini, bu nedenle, bu durumun kendisi için son derece üzücü olduğunu ifade etti.
“Rusların ifadeleri, Nazi Almanyasını anımsatıyor”
Kırım Tatarlarının durumu hakkında Al Jazeera’nin sorularını da yanıtlayan Kırımoğlu, bugün Kırım’daki Rus gazetelerinde Kırım Tatarları hakkındaki ifadelerin, 1933 yılında, Yahudilere karşı kampanyaya başlamaya hazırlanan Nazi Almanyası’ndaki gazetelerde yer alan ifadeleri anımsattığını söyledi. Kırım Tatarlarına Stalin’in ‘düşman işbirlikçisi’ sıfatını koyduğunu hatırlatan Kırımoğlu, bugün de Kırım’daki Rus nüfus arasında Tatarları Nazi işbirlikçisi olmakla suçlamanın yaygın olduğunu ifade etti.
Kırımoğlu, “Kırım’daki Rus nüfusun önemli kısmı, biz Orta Asya’ya sürüldükten sonra Rusya’dan getirilip bizim evlerimize yerleştirilen kişiler. Bunlar, Kırım Tatarlarına işbirlikçi diyerek, bizim evlerimizin, topraklarımızın üstüne oturmuş olmayı kendilerince haklı göstermeye çalışıyorlar” diye konuştu.
“Tatarlara ‘Rus pasaportu almayın’ diyemem”
Kırım’da geçen ay düzenlenen Kırım Tatar Kurultayı’nda Rus makamlarıyla işbirliği konusunda Tatarlar arasında su yüzüne çıkan görüş ayrılıklarıyla ilgili olaraksa Kırımoğlu, “Burada, Tatarların bölündüğünden bahsedemeyiz. Daha ziyade, farklı bakış açıları söz konusu. Bazıları, Tatarların varlıklarını sürdürmeleri için Rus yönetimiyle bir ölçüde işbirliğinin olması gerektiğini söylüyor, bir kısmı ise, buna tamamen karşı çıkıyor. Aslında ben de bir ölçüde orta bir yolun olmasından yanayım. Çünkü ben Kiev’de yaşıyorum ve orada Rus yönetimi altında yaşayan Tatarlara, ‘Rus pasaportu almayın’ diyemem. Bu, onların orada varlıklarını sürdürmesi için gerekli. Ben, Tatar toplumunda önümüzdeki günlerde bir uzlaşmanın olacağına inanıyorum” dedi.
“Vaatler Tatarları Rusya’ya yakınlaştırmak için verildi”
Kırım’da Rus yönetiminin Tatarlara yönelik vaatlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kırımoğlu, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rus yanlısı yönetiminin, bundan bir buçuk ay kadar önce Tatarlara yönelik bir kararname çıkardığını söyledi. Söz konusu kararnamede Kırım yönetiminde ve yerel devlet organlarında Kırım Tatarlarına en az yüzde 20 oranında kontenjan tanınması, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasal bir organ olarak tanınması ve Kırım’da Tatarlarca eski yer adlarının yeniden kullanılması gibi hususların olduğunu dile getiren Kırımoğlu, buna karşılık, Kırım’ın yeni anayasasında, bu konulardan söz edilmediğini belirtti. Bir kararnamenin kolaylıkla iptal edilebileceğini belirten Kırımoğlu, bu nedenle, Kırım Tatarlarının haklarının yasalarla güvence altına alınması gerektiğini fakat Rusların buna yanaşmadığını söyledi. Bu vaatlerin Tatarları Ukrayna’dan uzaklaştırıp Rusya’ya yakınlaştırmak için ortaya atıldığını söyleyen Kırımoğlu, “Oysa bu vaatleri yapan kişiler, geçmişte Tatarlara yönelik baskı politikalarını uygulayan kişilerdi. Bunlar, birdenbire Tatarların haklarını savunmaya başladılar. Fakat, samimi değiller” dedi.
Türkiye yönetiminden destek
Önceki gün Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den Cumhuriyet Nişanı alan Kırımoğlu, bunun, Türkiye yönetiminin kendisine moral destek amacıyla yaptığına inandığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la temaslarına değinen Kırımoğlu, hem Gül’ün, hem de Erdoğan’ın, Türkiye’nin hiçbir şart altında Rusya’nın Kırım’ın ilhakını tanımayacaklarını belirttiklerini söyledi.
Kırımoğlu, Türkiye’nin Rus gemilerine Boğazları kapatıp kapatamayacağı yönündeki bir soruya ise, “Ben bu konuyu daha önce hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hem de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüm. Bana Montrö Anlaşması’nı hatırlattılar. Bu anlaşmaya göre, Türkiye, bölgede sıcak bir savaş olmadığı sürece, Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerin savaş gemilerine Boğazları kapatamıyor. Fakat eğer bölgedeki olaylar bir sıcak savaşa dönüşürse, Türkiye o zaman Boğazları Rus savaş gemilerine kapatabilir” yanıtını verdi.
Ukrayna’ya bağlı özerk bir bölge olan Kırım, 16 Mart 2014’te yapılan ve Tatarların boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.
Yüzbinlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.
Kaynak: Al Jazeera