Rusya’nın Ağustos 2008’de Gürcistan’ı işgal etmesinden bugüne kadar Güney Osetyalı liderler cumhuriyetlerinin Rusya Federasyonu tarafından ilhak edilmesini ve kendilerinden daha büyük Kuzey Osetya Cumhuriyeti ile birleşmesini istediler. Ama Moskova bu adımı atmakta hep tereddüt etti.
Kremlin iki Osetya’nın birleşmesinin dışarıda tepkiye neden olmasından ve Kuzey Kafkasya’da daha fazla istikrarsızlığa yol açmasından kaygı duyuyor.
Ama Kırım’ın ilhakıyla Moskova’nın hesapları değişebilir. Çünkü Batı’da pek çok kişi ilhakı kabul etmeye ve daha acı olanı meşru görmeye başladı; şimdi Güney Osetya’nın ayrı bir federal subje olarak Rusya Federasyonu’na girme ihtimalinden bahsediliyor.
Rus diplomatların Tiflis’e Güney Osetya ve Abhazya ile barış antlaşmaları imzalamaları yönündeki baskıları statükonun sürmesine hizmet etse de (ng.ru/cis/2014-03-28/7_gruzia.html) Rus kökenli önde gelen bir Kuzey Kafkasya uzmanına göre Moskova’nın Güney Osetya’yı ilhak etmekten “başka alternatifi yok” ve bunu yaparken çekinmesi gerekmiyor.
Rusya Stratejik Etüdler Enstitüsü kıdemli uzmanı Yana Amelina’nın APN.ru safasında yayınlanan yazısında “Kırım emsalinin” Güney osetya Cumhuriyeti’nin gelecekteki statüsünü “özellikle önemli” hale getirdiğini savundu (apn.ru/publications/article31328.htm).
Yazar “Kırım’dan sonra” Güney Osetya’daki pek çok kişinin uzun zamandır yaşattığı Rusya Federasyonu’na dahil olma rüyasının “kısa sürede gerçek olabileceğini” söylüyor. Amelina’ya göre, mevcut Rusya Federasyonu sınırının güneyindeki ve kuzeyindeki Osetler bu adımın atılması için zamanın geldiğini söylüyor.
19 Mart’ta yapılan “Kırım ve Ukrayna’da Durum. Kalkınma Umutları ve Çözüm Arayışları” konulu konferansta aralarında Kuzey Osetya Cumhurbaşkanı, önde gelen bir Oset tarihçi ve Amelina’nın da olduğu konuşmacılar ilhakın lehinde görüş belirttiler.
Güney Osetya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Mira Tskhovrebova’nın “Kırım her şeyi değiştirdi” ve “bu bir fırsat yaratıyorsa iyi kullanılmalıdır” sözleri küçük çapta heyecan yarattı. Tskhovrebova’ya göre Moskova yeşil ışık yakarsa Güney Osetya Kırım’da olduğu gibi birleşme için referandum yapabilir.
Amelina birleşme yanlısı argümanların Osetler için kalkınma imkanı, daha fazla bölgesel güvenlik ve Osetya’nın Kafkasya’da “Rusya’nın ileri karakolu” olması mantığına dayandığını söylüyor.
Amelina’ya göre birleşmenin karşısında güçlü bir tez yok; özellikle de “Rusya ‘Batı ne der’ kaygısından kurtulduğu” için. Amelina hemen harekete geçmek için iyi sebepler olduğunu söylüyor. Böylece güneydeki Osetler daha iyi sosyo-ekonomik koşullara kavuşabilir.
Ayrıca ekliyor : “Kalkınma için gerekli jeopolitik, beşeri, maddi ve maddi kaynaklara sahip olmayan küçük ülkeler treni kaçırıyor”. Rusya bu “yaşamsal seçimi” yaparsa küçük ülkelere de fırsat doğabilir.
Paul Goble
Kaynak: http://www.interpretermag.com/moscow-has-no-alternative-to-annexing-south-ossetia-russian-analyst-says/
Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel
Cherkessia.net