Rusya parlamentosu, Ukrayna’ya bağlı özerk cumhuriyet Kırım’ın Rusya’ya katılma kararını desteklediklerini açıkladı. Parlamento üst kanadı Başkanı Matviyenko referandum sonucunu kabul edeceklerini söyledi.
Kırım’da Perşembe günü Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılma kararı alan Rus yanlısı vekiller Moskova’yı ziyaret ediyor. Ayrılıkçı Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov liderliğindeki Kırım heyeti, Rusya Parlamentosu liderleriyle görüştü. Kırımlı vekiller Moskova yönetiminin desteğini istedi.
Rus Parlamentosu’nun üst kanadının Başkanı Valentino Matviyenko, Kırım’da 16 Mart’ta yapılacak referandum sonucunu kabul edeceklerini söyledi. Ukrayna’daki krizden aşırı sağcıları sorumlu turan Rus lider, “Ukrayna’da meşru bir hükümet kurulursa onlarla işbirliği yapmaya hazırız” mesajını verdi. Kırım’da Rus askerleriyle Ukrayna askerleri arasındaki gerilim sürse de Matviyenko çatışma riskini dışlayıp, “İki kardeş halk arasında asla savaş olmaz” diye konuştu.
Duma: Bir yolunu buluruz
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma da Kırım’daki referandum kararına saygı göstereceğini açıklarken, Kırımlı vekillerle görüşen Duma Başkanı Sergey Narişkin, “Kırım nüfusunun özgür ve demokratik seçimini destekliyoruz” dedi. Duma’da eski Sovyet Cumhuriyetleri’yle ilişkilerden sorumlu komiteye başkanlık eden Leonid Slutski de “Referandumdan sonraki günlerde Duma bunu yasallaştırmanın uygun bir yolunu bulacaktır” diyerek Kırım’ın Rusya’ya katılmasının önündeki yasa engellerin temizleneceği sinyalini verdi.
Rusya’ya katılma kararı onaylansa bile bunun hemen gerçekleşmesi söz konusu değil. Çünkü halk kararı onaylasa bile bu kez Ukrayna ile Rusya arasındaki anlaşmalar devreye girecek. Rus anayasasına göre bir bölgenin Rusya’ya katılması için iki ülkenin bu konuda karşılıklı anlaşma yapması gerekiyor. Kiev hükümeti Kırım’ı Rusya’ya vermeyeceğinden, mevcut yasayla Kırım’ın Rusya’ya katılması mümkün değil. Bunun için Rusya’nın bu yasayı değiştirmesi gerekecek.
Fransa Putin’in çevresine yaptırım önerdi
Rusya’nın Kırım’daki ayrılıkçı damarı desteklemesi Batı’nın tepkisini çekiyor. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Ukrayna’nın bölünmesinin kabul edilemeyeceğini yinelerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çevresine yaptırım uygulanabileceğini söyledi.
ABD ve AB’nin açıkladığı vize ve diğer yaptırım kararlarının Rusya’ya ‘büyük darbe’ vurcağını belirten Fabius, krizin tırmanması durumunda daha büyük yaptırımların da gündeme geleceğini belirtti.
Putin: Obama’yla anlaşamıyoruz
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ABD Başkanı Barack Obama ile Ukrayna krizinde orta noktayı bulamadıklarını söyledi. Obama ile bir telefon görüşmesi daha yapan Putin, ABD Başkanı ile Ukrayna’daki duruma yaklaşımlarının ve krizle ilgili değerlendirmelerinin farklı olduğunu vurguladı. Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklama da Putin’in Obama görüşmesine dair sözlerine yer verilirken, Rus lider Ukrayna’daki Batı yanlısı yönetimin ‘Kırım ve güneydoğu bölgelerine tamamen gayrimeşru kararlar dayattığını’ savundu. Putin, “Rusya, uluslararası hukuka uygun hareket ederek yardım çağrılarına yanıt vermiştir” dedi.
İki lider cuma günü de 90 dakikalık bir görüşme yapmıştı. Beyaz Saray’ın açıklamasından Obama ve Putin’in Ukrayna konusunda restleşmeye varan, gergin bir görüşme yaptıkları sonucu çıkarken, hemen ardından ABD Ukrayna’daki krize dahil olan Rus yetkililerle ilgili üç aşamalı yaptırım kararını açıklamıştı.
aljazeera.com.tr