Batı ile Rusya arasındaki Ukrayna krizinin merkezinde bulunan Kırım’da parlamento Rusya’ya bağlanma kararı aldı. Özerk cumhuriyette 16 Mart’ta referandum yapılacak.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu’nda yapılan oylamada vekiller Rusya’ya bağlanma yönünde karar aldı. Parlamentonun karar metninde “Rusya Federasyonu’nun bir parçası olarak Rusya Federasyonu’na dahil olma kararı verilmiştir” ifadeleri yer aldı. Oylamaya katılan 81 milletvekilinden 78’i “evet” oyu kullandı.Kırım Parlamentosu’nun bu kararı 2 milyon nüfuslu yarımadada halkın oyuna sunulacak. Başbakan Yardımcısı Rüstem Tamirgaliev, referandumun 16 Mart’ta yapılacağını ve sandıkta halka “Kırım Ukrayna yönetiminde kalmaya devam mı etsin, yoksa Rusya’ya mı bağlansın” sorusunun sorulacağını söyledi.
‘Rus askeri’ itirafı
Tamirgaliyev, Al Jazeera’dan Gökhan Yivciger’in takip ettiği basın toplantısında rerandumun yasadışı olacağına dair iddiaları reddetti. Başbakan Yardımcısı, oylamada halkın yüzde 70’inin Rusya’ya bağlanmaya ‘evet’ diyeceğini savundu.
Tamirgaliyve, ilk kez bölgedeki milislerin Rus askeri olduğunu da itiraf etti. Rus askerlerinin güvenliği sağlamak için bölgede olduğunu belirten başkaban yardımcısı, “onlar kendi vatanlarındadır. Rusya askerleri dışında Kırımdaki bütün silahlı birlikler yasadışıdır” dedi. Tamirgaliyev, referandum kararı sonrasında ABD ya da AB ile her hangi bir temasları olmadığını da ekledi.
‘Putin’in haberi var’
Moskova yönetimi de Kırım Parlamentosu’nun bu kararından haberdar olduğunu açıkladı. Kremlin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanma talebinin Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletildiğini duyurdu. Ardından, Putin, kararı görüşmek üzere Rusya Güvenlik Konseyi’nin topladı
Kiev’deki Batı yanlısı hükümetse kararı tanımadığını ilan etti. Geçici hükümetin Ekonomi Bakanı Pavlo Şeremeta, “Benim bu konudaki pozisyonum, referandum kararı anayasaya aykırıdır” dedi.
Kruşçev’in Ukrayna’ya hediyesi
Kırım, Ukrayna’ya bağlı özerk bir cumhuriyet. 1992 Anayasası bölgeye fiilen bağımsızlık tanıyor. Kırım’ın Rusya stratejik bir önemi var. Rusya’nın Karadeniz Filosu 200 yıldır Kırım’ın Svastopol Limanı’nda konuşlanmış durumda. Eski Sovyet Lideri Nikita Kruşçev, Kırım torpaklarını Ukrayna Cumhuriyeti’ne ‘bir hediye’ olarak vermişti. Ancak Ukrayna zaten o dönemde Sovyetler Birliği’nin bir parçası olduğundan bu ‘hediye’nin sadece sembolik bir değeri sözkonusuydu.
Kırım’da Ukrayna’dan kopuşa giden süreç, geçen yıl Kiev’deki gösterilere uzanıyor. Ukayna’da aylaraca süren gösterilerin ardından Rus yanlısı Cumhurbaşkanı Yanukoviç azledilince Kırım’da da Rus yanlıları yönetimi ele geçirdi. Bölge üniformalarında bayrak ya da amblem olmayan binlerce milis tarafından işgal edildi. NATO ile Rusya arasında Soğuk Savaş’tan bu yana en ciddi krize yol açtı.
AB’den Yanukoviç hamlesi
Avrupa Birliği, ABD ve NATO’nun dahil olduğu krizde taraflar henüz tansiyonu düşürmeyi başaramadı. AB, azledilen Rus yanlısı Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile birlikte 17 Ukraynalının malvarlığını dondurdu. Brüksel buna gerekçe olarak ‘devletin mali kaynaklarının usulsüz kullanıldığı şüphesi’ni gösterdi. Eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in oğlu Aleksandr Yanukoviç, dönemin Başbakanı Mikola Azarov, İçişleri Bakanı Vitali Zaharçenko, Adalet Bakanı Olena Lukash malvarlığı dondurulanlar arasında bulunuyor.
AB, Çarşamba günü aldığı kararda dondurduğu malvarlıklarını Ukrayna hazinesine geri aktaracak tedbirler alacağını açıkladı.
İsviçre, Lihtenştayn ve Avusturya da Viktor Yanukoviç ve oğlu ile birlikte eski Ukrayna yöneticileri için benzer adımlar atmıştı.
AB Dışişleri Bakanları Yanukoviç’i deviren göstericilere şiddet gösterilmesinden sorumlu olanlara karşı yaptırım uygulanmasına 20 Şubat’ta karar vermişti. Bu haftaki AB Dışişleri Bakanları toplantılarında devletin mali kaynaklarının usulsüz kullanılmasından sorumlu olanların malvarlığının dondurulmasına karar verildi.
Kaynak: aljazeera.com.tr