Levada Center tarafından yürütülen anketin sonucuna göre, Rusya’da halkın çoğunluğu Kuzey Kafkasya’daki durumla ilgili karamsarlığını koruyor ve bölgedeki olayların olası gelişimi konusunda karamsar beklentileri güçleniyor.
Levada Center’in başkanı Lev Gudkov, negatif beklentilerin Volgograd’daki terör eylemlerine bağlı olduğunu düşünüyor. Uluslararası Kriz Grubunun Rusya’daki temsilcisi Yekaterina Sokiryanskaya da, Olimpiyat hazırlıkları ve yapılmasına bağlı olarak toplumda gelişen endişelerin de rolü olduğunu kaydetti. Memorial insan hakları merkezi yönetim kurulu Başkanı Aleksandr Çerkasov da, anket sonuçlarının toplumun gerçek Kuzey Kafkasya’yı çok göz önüne getiremediklerini gösterdiğini belirtti.
Anket 24-27 Ocakta Rusya’nın 45 bölgesindeki 130 yerleşim yerinde 18 yaş üzeri 1603 kişi ile gerçekleştirildi.
Kuzey Kafkasya’da durumu ‘sakin’ olarak değerlendirenler yüzde 18 ve bu oranın 2007’den beri hemen hemen hiç değişiklik göstermediği ifade edildi. Bölgede durumun ‘gergin’olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 60, yüzde 12’si durumun ‘kritik’ veya ‘tehlikeli’olduğunu düşünüyor.
Bu rakamların çok büyük değişiklikler olmadan 2007’den beri tespit edildiği kaydediliyor.
‘Önümüzdeki yıllarda Kuzey Kafkasya’da durum iyileşecek mi, kötüleşecek mi, düşünceniz nedir?’sorusuna verilen cevap kötümser beklentilerin arttığını gösterdi. Kuzey Kafkasya’da durumun iyileşeceğini bekleyenlerin oranı yüzde 9 olarak görüldü. 2012’de bu konudaki iyimserlerin oranı yüzde 14, 2013’de yüzde 11 idi. Durumla ilgili hiç bir değişikliğin olmayacağını düşünenlerin oranı yüzde 56. Bu oran 2012, 2011’de de aynı iken 2013’de oran yüzde 61’e ulaşmıştı.
Durumun bundan sonra sadece kötüleşeceğini düşünenlerin oranı 2013’e göre yaklaşık iki katı arttı ve yüzde 21’e ulaştı.
Yapılan anketlerin yıllardır hemen hemen aynı sonucu verdiğini ifade eden Levada Center müdürü Lev Gudkov “ Negatif tahminlerin artışı Volgograd’daki eylemlerin sonucudur. Bu tür olaylar her zaman korku ve kötümser değerlendirmelerin tırmanışına neden oluyor, bu tür olaylar uzun süre tartışılıyor ve dalgaları uzaklara ulaşıyor. Üstelik anket de bu eylemlerden hemen sonra yapıldı” ifadesinde bulundu.
Gudkov’un düşüncesine göre, yönetimin Kuzey Kafkasya ile ilgili mekanizmaları değişmediği sürece, bölgeye yaklaşımlar bundan sonra da aynı şekilde-endişe verici ve kötümser olacak.
Anketin Kuzey Kafkasya’daki durumu yeterince değerlendirdiğini düşünen UluslararasıKriz Grubu Rusya temsilcisi Yekaterina Sokiryanska “ Terör eylemlerinde aktifliğin belli bir derecede azalmış olmasına rağmen, Kuzey Kafkasya’daki anlaşmazlık Avrupa’daki en problemli anlaşmazlık olarak kalmaya devam ediyor” dedi.
Sokiryanskaya da Gudkov’un düşüncesine katıldı ve anketteki negatif tahminlerin tırmanışının nedeninin Volgograd’daki eylemlerin sonucu olduğunu ifade etti. Ayrıca sonuçların Soçi’deki Olimpiyatlarla da bağlantısı olduğu düşünülüyor.
Memorial insan hakları merkezi yönetim kurulu Başkanı Aleksandr Çerkasov, anketin sonuçlarını, karar alan insanlar da dahil olmak üzere Rusya toplumunun Kuzey Kafkasya gerçeğini tam olarak tasavvur edemediklerinin yeni bir sinyali olarak değerlendirdi.
Kuzey Kafkasya’ya aşağılayıcı ve tutucu olarak bakılmasından artık vazgeçilmesi çağrısında bulunan Çerkasov, Kuzey Kafkasya’nın ve halkının gerçekte dinamik değişimlere hazır olduğunun altını çizdi.
Olumlu bir istisna olarak Çerkasov, Konstantin Kazenin ve İrina Starodubrovskaya’nın ‘Kuzey Kafkasya: quo vadis?’ raporunu hatırlattı ve Kuzey Kafkasya tablosunu farklı yönlerden , sosyo-ekonomik aktif bölge olarak gösteren yazarları ile aynı düşüncede olduğunu belirtti.
ajanskafkas.com