Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç parlamento tarafından ‘‘görevini yerine getiremediği’‘ gerekçesiyle azledildi. Parlamento bundan kısa bir süre önce aldığı başka bir kararla tutuklu eski Başbakan Yulya Timoşenko’nun serbest bırakılmasını da sağladı.
Meclis boşalan cumhurbaşkanlığı koltuğunu doldurmak üzere 25 mayısta başkanlık seçimine gitme yönünde de karar aldı. Ülkenin kuzey doğusundaki Kharkiv kentinde bir hastanede 7 yıllık mahkumiyet cezasını çeken Timoşenko’nun bu kararı takiben tahliye edildiği ve başkent Kiev’de Bağımsızlık Meydanında bir konuşma kapmak üzere yola çıktığı bildirildi. Konuşmada muhalefet liderlerinin de hazır bulunacağı açıklandı.
Ukrayna’dan bu sabahtan itibaren gelen tüm haberler Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç‘in iktidardaki son anlarını yaşadığının ortaya koyuyordu. Yakın zamana kadar Yanukoviç‘in ‘‘Bölgeler Partisi’‘ kontrolünde bulunan Ukrayna Meclisi, başkanlı koltuğuna sabah saatlerinde muhalif bir isim olan Olexander Turçinov’u seçti. Bu seçim Yanukoviç‘in mecliste çoğunluk kontrolünü kaybettiğini bir kez daha gösterdi. Yakın zamana kadar Yanukoviç‘in, meclisten istediği kararları çıkaracak çoğunluğu bulunuyordu.
Yanukoviç yanlısı Ulusal Meclis Başkanı Volodimir Ribak gene bu sabah ‘‘sağlık nedenlerini gerekçe göstererek’‘ istifa etti. Yerine eski Başbakan Yulya Timoşenko’nun sağ kolu Aleksander Turçinov ilk turda seçildi. Bu oylama iktidar blokunun olaylar sonunda her alanda ciddi yara aldığını ortaya koydu.
Yeni meclis aritmetiğine bağlı olarak belli başlı muhalif liderlerden Vitali Kliçko, Yanukoviç‘in görevden ayrılması ve 25 mayısta erken seçime gidilmesi yönünde meclise önerge sundu. Önerge büyük çoğunlukla kabul edildi.
Bundan önce ülkede güvenliği sağlamakla görevli İçişleri Bakanı Vitali Zaharçenko Yanukoviç‘e desteğini çektiğine dair açıklama yaptı. Hemen ardından vekaleten içişleri bakanlığına Arsen Avakof getirildi. Avakof da Yulya Timoşenko’ya yakın bir başka isim. Arsen Avakof 275’ karşı 324 oy aldı.
Azledilen Cumhurbaşkanı’nın azil oylamasından bir gün önce seçmen desteğini oluşturan Doğu Ukrayna’ya gitmesinin ülkenin bölünme tehlikesini de beraberinde getirdiği hakkında spekülasyonları güçlendirdi.
Göstericilerin başkanlık sarayını işgal ettiğinde, güvenlik güçlerinin direnmesine maruz kalmadığı da haber veriliyor. Başkanlık Sarayı’nı denetim altında tutan ekibin, özellikle ‘‘binanın güvenliğini sağlamak üzere’‘ orada bulunduğu ifade etti. Ancak grup mensuplarının Bağımsızlık Meydanı muhalefete mensup oluşu bu binanın muhaliflerin topyekun kontrolünde olduğu gerçeğini bir kez daha kanıtladı.
euronews