Kafkasya’da dine dayalı bir savaş olamaz.
Kuzey Osteya Din İdaresi Başkanı Hacımurat Gatsalov, şu anda Kafkasya’da dini ve siyasi durumun nasıl olduğu konusunda Regnum haber ajansının soruların cevapladı.
Regnum: Hıristiyan ve Müslümanların dine dayalı çatışması mümkün müdür?
Gatsalov: Uzun vaadeli tahminlerde, dini durum daha istikrarlı ve daha kolay analiz edilebiliyor. Bunun bir kaç ciddi ve temel nedeni var. Transkafkasya, Kafkasya ve Rusya’nın geçmişinde dine dayalı bir savaş yok. Savaşların ve anlaşmazlıkların büyük bir kısmı ekonomik, siyasi ve maalesef milli nedenlere dayalı olarak gerçekleşti.
İran, Türkiye, Ermenistan, Gürcistan ve Rusya aynı alan ve aynı havza içinde yaşıyorlar.Geçmişte dine dayalı çatışmalar olduysa bile, bunların temelinde lokal, sosyal, toprak meseleleri veya etnik baskıların tahrik ettiği milletler arası gerginlikler yer aldı.
İlahi özü itibari ile dinler saldırganlık aracı olamaz ve din adamlarının halkları dini çatışmalardan uzak tutmak gibi bir misyonu vardır. Dinin milletler arası nefret aracı olarak kullanılması ve provokasyonlarda kıvılcım vazifesi görmesi yerel önderlerin suçudur.
Kafkasya cumhuriyetlerinde dine dayalı ortaya çıkan problemler, yerel ve geçici bir özelliğe sahip, komşu devletler için de bir tehdit oluşturmuyor. Eğer dış katalizör ivmesi olmazsa kendi başına bir tehlike oluşturmaz. Malesef geçmişte böyle bir dönem oldu, bastırıldı ve umarız ki geçmişte kalmıştır.
Kesin olarak diyebilirim ki; dini gerekçelerle bir savaş olamaz. En azından yakın gelecekte.
Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında bir savaş olasılığını Gürcistan örneğinde tahmin edebilirim. Gürcistan, Dağıstan, Çeçenya, İnguşetya ve Kuzey Osetya ile sınır. Çeçenya savaşında ve Dağıstan’daki olaylarda, Ortodoks Gürcistan ile hiç bir çatışma olmadı. Üstelik, direnişçi birlikleri kendilerini Gürcistan’da oldukça rahat hissetti, eğitim kamplarında dinlenirken Gürcistan yönetiminin sağladığı kolaylıklardan yararlandılar.
Çok uzun süre geçmeden Ortodoks Gürcistan, işgalci olarak Güney Osetya’ya giriyor, kendisi ile aynı inançtakileri yok ediyor. Burada Rusya barış gücü yapısı içinde, Ortodoks Osetlere yardım için gelen ‘Vostok’ Çeçen birliğindeki müslümanlar da savaşın içinde yer alıyor. Ben bu konuda şöyle düşünüyorum. Din, insan tutkularının suçu olamaz, ancak yönetimi ele geçirmek isteyen kirli siyasetçilerin elinde rehine olabilir. Bu de günümüzün bir meselesi.
Regnum: Bugün terör eylemleri yapanlar ve barışçıl İslama karşı çıkanlar, Şeriat devletlerinde yaşamak istiyorlar. Bu, eski SSCB cumhuriyetlerinde mümkün müdür?
Gatsalov :Taliban’ın senaryosu ile şeriati getirmek mümkün müdür? Nereye getirilecek, Rusya’ya mı, Ermenistan’a mı veya Azerbaycan’a mı? Ancak soru nasıl olursa olsun cevap aynı; hayır ! Şeri yönetimin inşası için önemli faktörler var ve bunlar, sayılan devletlerin hiç birinde yok. Öncelikli olarak İslam’ın devlet dini olması gerekiyor.
ajanskafkas.com