Atlas Tarih Dergisi “150. Yılında Kafkas Göçü” adıyla özel bir sayı hazırladı. Dosya başlığı sebebiyle sosyal medyada eleştirilere konu derginin içeriği ise oldukça dikkat çekici. Atlas tarih dergisi özel sayısının tanıtım yazısı şöyle;
Rusya İmparatorluğu’nun yayılmacı politikasının 1700’lü yılların ortalarından itibaren hedeflerinden biri haline gelen Kuzey Kafkasya’da, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’nın sonrasında Osmanlı varlığı tamamen ortadan kalkmıştı.
Bu tarihten sonra Rusya İmparatorluğu bölgedeki gücünü artırmaya başladı. Çerkesler, Abazalar, Dağıstanlılar gibi Kafkas halkları Rus yayılmacılığına karşı koymaya başladı. Uzun bir süre Rus ordularını Kafkaslar’ın kuzey hattında tutmayı başaran Kafkas halklarının direnişi 19. yüzyılın ikinci yarısına girerken azaldı. Rusya 1854-56 arasında kaybettiği Kırım Savaşı sonrasında tüm askeri gücünü Kuzey Kafkasya direnişini kırmaya yöneltti. İmam Şamil, 1859’da teslim oldu; 1864’te Kafkas-Rus Savaşı tamamen bitti. Kafkas halklarının 1840’lardan itibaren yaşadığı sürgün ve göç iyiden iyiye hızlandı. Yüz binlerce Kafkasyalı Anadolu’ya, Ortadoğu’ya ve Rumeli’ye göç etti.
Atlas Tarih dergisi Kafkas göçünün 150. yılı nedeniyle Kafkasya tarihinin bu büyük trajedisini ve sonuçlarını anlatan kapsamlı bir özel sayı hazırladı.