Karaçay-Çerkes Parlamentosu siyasi baskı ve soykırımı inkarın cezalandırılması için Duma’ya başvurdu.
Karaçay-Çerkes Parlamentosu siyasi baskı ve soykırımların inkar edilmesine 2 milyon ruble para cezası veya üç yıla kadar hapis cezası getirilmesini öneriyor. Öneri Duma’da sıcak karşılanmadı, devlet başkanlığı insan hakları konseyi de ilgili suçlara yaptırım getirilmesinin sadece ‘uzun vadede’ mümkün olabileceğini belirtiyor.
1990 başında kabul edilen ‘siyasi baskı kurbanlarının rehabilitasyonu’ kanunuyla ‘Sovyet döneminde milyonlarca insanının ve milli kimliklerin totaliter devlet zulmü kurbanı olduğu’ kaydedildi, ancak bu gerçeğin inkar edilmesine cezai yaptırım getirilmedi. Karaçay-Çerkes Parlamentosu bu nedenle oy birliği ile bir karar aldı ve Devlet Duma’ya, Ceza Kanununa 357.1 sayılı “Soykırım eylemlerinin (siyasi baskı) reddi, gerekçe, ifadesi” maddesinin ilave edilmesini önerdi. Baskı ve soykırım suçlarını açıkça inkar, onaylama ve haklılaştırma için 1 milyon ruble para cezası veya 320 saate kadar mecburi çalışma cezası öngörülüyor. Medya organlarının kullanımı ile aynı suçun işlenmesinde ise 2 milyon rubleye kadar para cezası veya üç yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Karaçay-Çerkes Parlamentosu milli politika ve dış ilişkiler komitesi Başkanı Ahmad Ebzeyev (Birleşik Rusya Partisi), son yıllarda halkların sürgününü tamamıyla haklı gösteren yayınların sıklaşmış olması nedeniyle böyle bir düzenleme talebi istediklerini söyledi.
Öneri Devlet Duma’da destek bulmadı. Birleşik Rusya Partisinin Çeçen milletvekili Şamsail Saraliyev “Stalin baskılarından sadece Kafkasya halkları zarar görmedi, Ruslar da zarar gördü, bu konu dengeli bir yaklaşım ve ciddi tartışma gerektiriyor” dedi. Adil Rusya partisinden Mihail Yemelanov konunun vicdanlara bırakılması gerektiğini düşünüyor. Komünist Parti’den Sergey Obukhov ise “Toplumumuzda Stalin dönemine çok farklı yaklaşımlar var, böyle bir kanunun kabul edilmesi toplumda ayrışmaya yol açar” açıklamasında bulundu.
Devlet başkanlığı insan hakları konseyin tarih komisyonu başkanı Sergey Karaganov, konseyde siyasi baskı ve soykırım suçlarının reddinin cezalandırılmasının müzakere edildiğini, ancak bunun ‘uzun vadede’ gündeme gelebileceğini ifade etti. Karaganov “Ama problem hala var: Rusya bugüne kadar gerçekten işlenmiş suçları tanımadı. Tarihin bir kısmında susuyoruz ve o da kendini acı tezahürleriyle tekrar tekrar hissettiriyor” dedi.
ajanskafkas