Haber / Raul Hacimba: Toplum, devlet başkanının gelişmeye engel olduğunu anlayacak
15:30 21 June 2013

Milli Birlik Forumu partisi genel başkanı Raul Hacimba ile röportaj:

Sayın Hacimba, geçen hafta muhalefet saflarına katılım oldu. İktidar partisinin muhalefet partisine dönüşmesini nasıl karşılıyorsunuz?

Doğal karşılıyorum. Bu olay, tüm toplumumuzu saran hayal kırıklığının göstergesidir. Dün iktidarı destekleyen parti bugün gerçeklerin farkına vardıysa tebrik etmek gerekir. Bu kararın ne kadar samimi olduğunu ve bir şeylerin değişmesine yardımcı olup olmayacağını zaman gösterecek.

Kongrede dile gelen açıklamalardan ziyade, bölgelerde yapılan konferanslar ve toplantılar ilginç gelişmelere sahne oldu… Yetkililerin tepkisi, daha doğrusu partiden topluca ayrılmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Partinin nasıl kurulduğunu hatırlarsak her şey daha anlaşılır olacak. Birleşik Abhazya’ya alımlar emirle gerçekleştirildi, birçok yetkili partiye üye olmak zorunda bırakıldı. Dolayısıyla şimdi partiyi terk ediyor olmaları tamamen mantıklı.

Peki neden böylesine ‘gürültülü’ şekilde yapıyorlar bunu? Neyi amaçlıyorlar?

En azından muhalefet düşüncesini yaralamak istiyorlar. Ama asıl hedef bu değil. Asıl hedef, partiye hukuki statüsünü kaybettirmek için yeterli üye sayısını düşürmek. Bundan şüphe duymuyorum.

Dün iktidarda olanların, kendi dönemlerinde yaşananlar hakkında konuşmaya başlamış olmalarında toplum için nasıl bir artı görüyorsunuz?

Önemli olan, kısa bir süre öncesine kadar yönetimde olan insanların problemleri kabul etmesi, gündeme getiriyor olmasıdır. Sonuçta, olup biteni en iyi bilen onlar ve ilk defa yıllar sonra, aslında bizim sürekli söylediğimiz şeyleri itiraf ettiler. Cesaretlerinin hakkını vermeliyiz. Ne kadar samimi olduklarını zaman gösterecek.

Kanunen, yetkili kişilerin herhangi bir partiye bağlı olmaması gerektiğini zannediyordum. Ancak devlet başkanı yardımcısının açıklaması, bunun böyle olmadığını gösteriyor değil mi?

‘Devlet Başkanlığı’ ve ‘Siyasi Partiler’ kanunları devlet başkanı ile yardımcısının görev süresince parti üyeliklerini durdurmalarını öngörüyor. Ama bence hiçbir yetkilinin parti üyesi olmaması gerekir, bunu defalarca dile getirdim. Bugün meydana gelenler, sadece kanunun yetersizliğinin değil, aynı zamanda bu insanların partiye, iktidardan menfaat gözeterek girdiklerinin de açık bir göstergesidir.

Bundan sonra iktidar, partisiz bakan ve başbakan yardımcıları ile ne yapacak?

Birleşik Abhazya’dan ayrılanların ana kitlesi topluca ‘Amtsahara’ partisine girebilir, tıpkı bir zamanlar Birleşik Abhazya’da yer aldıkları gibi.

Muhalefetteki bir partinin amacı, elbette yönetimi yasal yollarla ele almaktır. Burada Milli Birlik Forumu ve Birleşik Abhazya’lıların hedef ve görevleri örtüşüyor. Birlik oluşturulması için başka dayanak noktaları var mı?

Birleşik Abhazya partisinin konum değiştirmesi, bizim muhalefeti bıraktığımız anlamına gelmiyor, ancak umuyorum ki devletin çıkarları bize, birçok sorunun çözümü konusunda gücümüzü birleştirmek için bir platform kurmaya imkan verecek. Biz çok defa ülkenin tüm siyasi ve sivil güçlerini birleştirmeye çalıştık, bugün toplum olgunlaştı ve birçok insan ülke çıkarları için değişimin gerekli olduğunu anlıyor.

Yaptığınız mitingin ardından bende, yürütme organı başkanının -temelde bir şey değişmemekle birlikte- bazı tavizler verirmiş gibi yaptığı izlenimi oluştu, mesela Geri Dönüş Komitesi.

Hayır, bunu kabul etmiyorum. Geri Dönüş Komitesi, tıpkı Savunma Bakanlığı gibi, ülkemizin en zorlu yıllarında kuruldu. Bu kurumun anlamı sadece geri dönüşçü sayısında değil, bize yardıma gelen yurttaşlarımızın zafere olan inancımızı güçlendirmiş olmasında, kardeşlerimizin desteğini hissetmiş olmamızda. Bugün gerek Abhazya toplumu, gerek diaspora, gerekse parlamento ya da devlet başkanı Geri Dönüş Komitesinin lağvedilmesini düşünemez.

Peki ama bu kurumun başına Hrips Copua’nın atanmasını ne kadar anlamı?

Onun Geri Dönüş Komitesinin çalışmalarını düzene sokmasını umut etmek isterdim. Ancak defalarca ifade ettiğim gibi komitenin başında kendisi de bizzat dönüşçü olan birinin bulunması gerektiğini düşünüyorum. Onlar bu konuları hepimizden daha iyi biliyor.

Siz bunu takdir edebiliyorsunuz, peki devlet başkanı?

İcraatlara bakılacak olursa, bir şey ona engel oluyor.

Devlet başkanının atamalarındaki mantığı çözebildiğiniz hiç oldu mu?

Zor bir soru. Galiba olmadı. Motive edici hiçbir atama görmedim, sadece birilerinin yerini başkaları alıyor. Böyle olunca da hiçbir şey değişmiyor

Bu da her zamanki gibi bir tesadüf mü?

Hayır tesadüf değil, bu vizyon eksikliği, sistem eksikliği, ülkemizde değiştirilmesi gereken anlayış. Seçim kampanyası dönemine ve ‘Aytayra’ya profesyonellerin dahil edilmesi gerektiğini söyleyen o değil miydi. Sürekli kendilerinden faydalanılamayan, çalışmalarına izin verilmeyen uzmanların, profesyonellerin varlığından bahsediyorlardı. Bugün iktidarda olmalarına rağmen yönetim kadrosunu değiştirmediler, katkı sağlayacak isimlerin önünü açmıyorlar. Tek sevindirici şey, bazı gençlerin ortaya çıkmış olması.

Parlamento toplu vatandaşlık verilmesi konusunu müzakere etti. Nasıl sonuçlandı?

Komisyon çalışmaları devam ediyor, geçen yıllar boyunca söylediklerimiz doğrulayan yeterince materyal toplandı. Pasaport verilmesi sürecinde büyük ihlallerin yaşandığı bir gerçek ve ülke güvenliği için tehdit arzediyor. Belgelerin vatandaşlık kanunu ihlal edilerek verildiği doğrulandı. Çalışmanın ardından komisyon daha somut bilgileri de açıklayacak. Savaş öncesi duruma geri döndük, üç bölgede verilen pasaportlara bakılacak olursa, Abhazlar yine azınlıkta.

18 Haziran’da Nujnaya Gazeta’da yayımlanan bu röportaj Ajans Kafkas tarafından Türkçeye çevrildi.

ajanskafkas

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar