Suriye’de yaşanan iç çatışmalardan büyük zarar gören 154 Çerkes, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi tarafından düzenlenen özel operasyonla Beyrut’ta toplanıp özel uçakla Türkiye’ye getirilerek Nizip’teki konteyner kente yerleştirildi.
Merkezi Türkiye’de bulunan Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi yetkilileri tarafından günler öncesinden yapılan hazırlıklar sonucunda, Suriye’den Lübnan’a karayoluyla gelen 4’ü çocuk 154 kişilik Çerkes topluluğu, büyük bir gizlilik içinde Lübnan’da bir araya getirildi.
Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi Yürütme Kurulu Üyesi ve Sözcüsü Kenan Kaplan, Suriye’deki Çerkeslerin bulunması, organize edilmesi ve Lübnan’a getirilmesi konusunda uzun süren hazırlıklar yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Suriye’de yaşanan bu sıkıntılı dönemde, yaşadıkları zorlukları aşmalarına yardım etmek ve Türkiye’de güvenli bir ortamda bulunmalarını sağlamak için bu operasyonu gerçekleştirdik. Çerkes kardeşlerimiz Suriye’de hayatları, namusları tehlike altında ve açlık sınırında yaşıyorlardı. Onları Türkiye’ye getirdiğimiz için çok mutluyuz.”
Suriye’den Lübnan’a bazı Çerkes ailelerin 2 gün süren çok tehlikeli ve zorlu yolculuktan sonra geldiğini belirten Kaplan, Beyrut’tan dün gece 4’ü çocuk 154 kişilik grubu başarılı bir operasyonla, özel uçak kiralayarak Türkiye’ye getirdiklerini ifade etti. Kaplan, “Çerkes kardeşlerimizi Nizip’te bulunan konteyner kentte, kendilerine devletimiz tarafından ayrılan özel bölüme yerleştirdik. Çok mutluyuz. Bize destek olan devlet yetkililerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.
-“Kabe’ye gelmiş gibi hissediyorum”
Beyrut’a gelen Çerkeslerin uçağa binerken çok tedirgin oldukları dikkati çekerken, Refik Hariri Uluslararası Havalimanından kalkışta uçağın tekerlekleri yerden kesilince, hepsi alkışlarla özgürlüğe doğru adım attıkları ilk anı kutladı.
Uçak içinde ellerinde Çerkes bayraklarını sallayan ve Gaziantep’e gelinceye kadar heyecanla inişi bekleyen Çerkesleri, alanda Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi üyeleri karşıladı.
Gaziantep Havalimanı’nda da bir ailenin buluşma sevinci göz yaşları içinde yaşandı. İki ay önce Suriye’den kaçarak Maraş’a yerleşen Loey Hac Maf, uçakla gelen annesi, babası ve kardeşinin eşini heyecanla bekledi. Pasaport işlemlerini tamamlayan aile üyelerinin buluşması, herkesin gözlerinin yaşarmasına yol açtı. İki ay sonra bir araya gelen aile üyeleri, bir süre birbirine sarılarak göz yaşı dökerken, baba Müfid Hac Maf, Şam yakınlarında bulunan bir bölgede yaşadıklarını, ama son zamanlarda Şam civarında da çok sıkıntılı günler geçirdiklerini dile getirerek, “Zorlu bir yolculuktan sonra Türkiye’ye geldiğimiz için çok mutluyum. Kendimi Kabe’ye gelmiş gibi hissediyorum” diye konuştu.
-Hala ile yeğenin buluşması çevredikleri duygulandırdı-
Havalimanından özel otobüslerle Nizip’te bulunan konteyner kente geçen Çerkesler, burada sabaha karşı kendilerini bekleyen yakınlarını görünce çok sevindiler. Kampa girmek için işlemlerinin bitmesini bekleyen Çerkesler, daha önce gelen yakınlarıyla tel örgüler arkasından sevinçle ellerini kenetleyerek göz yaşı döktü.
Kamp girişinde halası Cihan’ı yeni gelenler arasında gören 5 yaşlarındaki bir çocuk ise sürekli ağlayarak halasının yanına gelmesini istedi. Hala ile yeğen arasındaki buluşma etrafta bulunanlar tarafından göz yaşları ile izlendi.
-Bin 450 öğrenciye eğitim hizmeti-
Alınan bilgiye göre, 4 bin 650 kişinin yaşadığı kentte 350 Çerkes ayrı bir mahalle olarak iskan ediliyor.
Kampta Suriye’den gelen Arap, Türkmen kökenli kişilerin de bulunduğu ve bunların her türlü ihtiyacının karşılandığı, bin 450 çocuğun ise okul öncesi, ilk ve orta öğrenim de gördüğü öğrenildi. Ayrıca 48 öğrencinin de TÖMER tarafından 6 aylık süre içinde verilen dil kurslarını bitirdikten sonra üniversiteye yerleştirilecekleri ifade edildi. (AA)
ozgurcerkes