Haber / Erdoğan: Türkiye asla eyalet sisteminden korkmamalı
1:01 30 March 2013

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk’te canlı ve ortak olarak ekrana gelen “Başbakan ile Özel” programında, gazeteciler; Taha Akyol, Enis Berberoğlu, Hande Fırat ve Hakan Çelik’in gündeme dair sorularını yanıtladı.

Erdoğan PKK’lilerin ‘geri çekilme’ mevzuuna ve ‘federasyon’ konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
‘ÇÖZÜM SÜRECİNDE PAZARLIK SÖZ KONUSU DEĞİL’

Siyasette bir ilkesi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Siyaset bir risktir” dedi ve bunu her zaman kullandığını belirtti; “Biz önceki MİT Müsteşarı döneminde ada görüşmelerini başlattık,” dedi.

“Çözüm sürecinde pazarlık söz konusu değil. Ev hapsi ya da benzeri bir şey asla söz konusu değildir. ‘Al başkanlığı ver şunu’ haşa böyle bir şey yok,” diyen Erdoğan, “Bu işi provoke etmek isteyenler olabilir,” dedi ve “Türkiye’nin bölgede huzurlu ve güçlü olmasını hiç kimse istemez,” diye konuştu.

Erdoğan, “Çözüm sürecine yönelik provokelere karşı askerimizle ve polisimizle gerekli tüm önlemi alacağız,” dedi. Erdoğan devamla şöyle konuştu:

‘GİDECEK OLAN SİLAHINI NEREYE BIRAKIRSA BIRAKSIN’

“PKK, ülkemizin sınırlarını geçecekse bu silah bırakarak mümkündür. Gidecek olan silahını nereye bırakırsa bıraksın, gömerse gömsün, bırakır gider. Aksi takdirde bu iş provokasyona açıktır.

Bir defa yasal zemin dendiği zaman, hazırlanacak yasal zeminler anayasaya aykırı olamaz. Biz anayasaya aykırı yasal zemin hazırlayamayız. Bu süreçte muhatap hükümettir.

Ülkemizin sınırlarını geçeceklerse bu silahı bırakmak suretiyle bu mümkündür. Silahı bıraktıktan sonra güvenlik güçlerimizin eli silahsız insana müdahale etmesi söz konusu olamaz.”

Erdoğan’ın ‘federasyon’ konusuna ilişkin yaptığı çarpıcı açıklamalar ise şöyle:

 

FEDERASYON TARTIŞMASI

“Osmanlı gibi bizim Laziztan Kürdistan dememişe gerek yok. Bölgeleri kullanabiliriz. Almanya’da coğrafi bölgeyi ortaya koyuyor. Biz de olaya bu şekilde yaklaşabiliriz. Ama bu konuda bana cevap yetiştirmeye çalışanlar bu konuyu incelemiyor. Bu yaklaşım tarzı güçlü bir Türkiye için iyi olabilir. Ancak şuan için söylemiyorum. Tam tersi şuanda bizdeki yapı bizim için en iyisi. Çünkü kontrol mekanizmaları önemli.

“GÜÇLÜ TÜRKİYE EYALET SİSTEMİNDEN KORKMAMALI”

“Biz 81 vilayetin 78’inde milletvekili çıkarmışız, 81’inde belediye başkanlarımız var. Eyaletlerde endişe içerisine girmeye gerek yok. Güçlü bir Türkiye asla eyalet sisteminden korkmamalıdır. Üniter yapı bununla alakalı bir şey değil. Siz eyalet sisteminde de üniter yapıyı muhafaza edebilirsiniz.”

‘BELEDİYEYİ KABUL EDİYORSUN DA SEÇİLMİŞ VALİYİ NEDEN KABUL ETMİYORSUN?’

“Demokraside ve özellikle ekonomik kalkınmada güçlü bir Türkiye’den bahsediyorum. Bunlara biz Osmanlı’daki yaklaşımı da ilave edebiliriz. Biz Osmanlı’da özellikle azınlıklar, eyaletler sistemi konusunda o hoşgörüyü biz hâlâ yakalayabilmiş değiliz. Belediyeyi kabul ediyorsun da, seçilmiş valiyi neden kabul etmiyorsun?”

“EYALET SİSTEMİNİ ŞU AN İÇİN SÖYLEMİYORUZ”

“Şu anda Almanya’daki sisteme baktığımızda coğrafi bölgenin adını koyuyor. Biz de olaya bu şekilde yaklaşabiliriz. Şu anda böyle olsun noktasında söylemiyorum. Böyle bir yaklaşım tarzı güçlü bir Türkiye için faydalı olabilir. Bunu şu an için söylemiyorum. Şu anda bize şu andaki yapı önemlidir. Kontrol mekanizmaları önemlidir.”

demokrathaber

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar