Bizim ЕџarkД±mД±zД± kulaДџД±mД±za sГ¶yleyecek kimse yok, hatta ubД±hГ§amД±z yok artД±k, hangi notalarД±mД±zД±n eksildiДџini bile bilmiyoruz.

Birgül Asena Hızal 10 December 2012
Lacivert de Eksilir

Milliyetçi değilim, milliyetçiliğin düşünsel temellerine hiç yakın değilim ve  insanı insan olmaktan uzaklaştıran tehlikeli sularda dolaşmak anlamına  geldiğini düşünüyorum…, ama gerçek şu ki; Suriye’ye düşen her şarapnel parçasındadır kulağım. Sadece bu savaş değil, bütün savaş haberleri,  bir yerlerde birilerinin ellerini ovuşturduğunu, insan pahasına gücün, paranın, iktidarın el değiştirdiğini düşündürüyor bana. 20 aydır Suriye’de sürmekte olan savaş da yöredeki ve dünyadaki benzerleri gibi adı her ne baharı olursa olsun  aynı oyunun bir parçası olmalı. Makro ekonomik grafiklerde iki eğrinin kesişim noktaları arasında kalan ‘küçücük’ marjlar belki de öğretildiği kadar küçük değil,  belki de iktidarın dili değişti. Büyük bir oyun olmalı bu. Detroit’deki otomotiv devlerinin çöküşüyle bir ilgisi olmalı mesela, ya da, dünyanın globalleşen, globalleşemeyen halleri ile.

  1 займ без процентов

1864 ve sonrasındaki göçlerle Suriye’ye yerleştirilmiş binlerce Çerkes diğer halklarla birlikte bu savaşın içerisinde. Gerçek şu ki; yöreye ilişkin duyduğum her haberde  sürgünle  ilgili fotoğraflar doluşuyor zihnime. Suriye’ye ilk yerleştirilenlerin de ikinci göçle gelenlerin de tıpkı Osmanlı’nın diğer bölgelerine yerleştirilen Çerkesler gibi  farklı etnik grupların arasına ve ısınma olasılığı olan hatlara yerleştirilmiş olduklarını bilmek canımı yakıyor. Belli ki;  iktidarın göçmenlere minnetlerini gösterme olanağı tanıması farklı biçimlerde olmuş ama bu ‘olanak’ mutlaka tanınmış. Tıpkı kendini inkar etme, ‘medeniyet’’e biat etme olanaklarının diğer halklarla birlikte Çerkeslere de tanınmış olması gibi. İktidarın dili sürekli değişiyor. Çarlık Rusyası’ nın dilinden konuşmuyor artık, Osmanlı’nın dili de değil bu savaş. Aslına bakarsanız sadece savaşta değil ‘barış’ta da farklı bir dil konuşuyor. Mesela 78’lerdeki dil de değil bu. Kim ilerici, kim gerici, kim sağcı kim solcu, kim iktidar, kim muhalefet, kim bahar, kim kış…sorularına yanıt vermek ve hatta bazen yanıtın muhattabını tarif etmek bu dili çalışmayı ve iyi okumayı gerektiriyor.

 

Afrikada bir kabilede doДџan bebeklerle ilgili hikayeyi duymuЕџsunuzdur bazД±larД±nД±z. Bebek doДџduДџunda kabiledeki kadД±nlar onu alД±p ormana giderler ve bebekten ilham alarak ona doДџaГ§lama bir mГјzik yaparlar. O bebeДџin ЕџarkД±sД± olur bu ve hayatta ne zaman ayaДџД± takД±lsa etrafД±ndakiler o insana kendisini, kim olduДџunu hatД±rlatmak Гјzere bu ЕџarkД±yД± sГ¶ylerler.

 

Bizim ЕџarkД±mД±zД± kulaДџД±mД±za sГ¶yleyecek kimse yok, hatta ubД±hГ§amД±z yok artД±k, hangi notalarД±mД±zД±n eksildiДџini bile bilmiyoruz. В SГ¶ylenmesini istemeyen,В  mГјdahil olan da Г§ok belki. В Bu ЕџarkД±nД±n bu coДџrafyada sГ¶ylenmesinden kazanГ§ saДџlayacak dГјnya dengeleri de yok Гјstelik bizim iГ§in. Biz kendi ayaklarД±mД±z Гјzerine kalkД±yor ve kendimiz sГ¶ylГјyoruzВ  ЕџarkД±mД±zД±,В  mД±rД±ldanД±yoruz, hatД±rlД±yoruz. Г–nce belki uzun uzun kendi sesimizi dinlemeliyiz, sonra biraz yГјkseltmeli, zenginleЕџtirmeli sonra diДџer seslerle birlikteВ  nasД±l bir mГјzik oluЕџturduДџuna bakmalД±yД±z..

 

GerГ§i kaosun da iЕџlevi vardД±r ama farklД± melodilerin bir arada sГ¶ylenmesi kaos yaratmaz her zaman ve Г§ok sesli В mГјzik evrenseldir. DoДџada, yeЕџilin, mavinin, sarД±nД±n, kД±rmД±zД±nД±nВ  kendini gerГ§ekleЕџtirmesi kaos yaratmamД±Еџ olmalД± ki halen yaЕџamaya devam edebiliyoruz. BГјtГјn Г§iГ§eklerin lacivert aГ§masД±nД± istediДџinizde, diДџer renkleri oluЕџturan deДџerler, yaЕџanmД±ЕџlД±klar, zenginlikler, belki bugГјne kadar hiГ§ gГ¶rГјlmemiЕџ, tanД±mlanamamД±Еџ renklere ulaЕџabilecek ipuГ§larД± kaybolur, Kaybolan sadece diДџer renkler deДџildir. AslД±nda lacivert de eksilir.

 

Bu Г¶zel durumdaki nedenleri tartД±ЕџД±lД±r elbet ama anlaЕџД±lan okullarda bildiДџimiz biГ§imiyle tek tip forma olmayacak artД±k, cezaevlerindeki ve dД±ЕџarД±daki direniЕџlerden pek Г§oДџu tek tipe, tek tipleЕџtirmeye karЕџД± olmuЕџtur. Г–nemlidir tek tip olmak ya da olmamak. Tek tip olsanД±z da olmasanД±z da, tek tip olunmasД±nД± isteseniz de istemeseniz de politik bir seГ§im yapmД±Еџ olursunuz. YalД±nlaЕџmak deДџil yoksullaЕџmaktД±r tek tipleЕџmek.В  FaЕџizminВ  Г§ok yГјksek binalar yapД±p insanД± iГ§inde kГјГ§ГјcГјk gГ¶rmek istemesiВ  nasД±l sadece mimari deДџil politik bir durum ise tek tip olmak da Г¶yle politiktir. Bu nedenle kimliДџe sahip Г§Д±kmaВ  meselesi Г¶nemlidir,В  Д°nkarД±n ve yabancД±laЕџmanД±n karЕџД±tД±dД±r ve tek tipleЕџtirmeye karЕџД± olan herkes iГ§indir bizim ЕџarkД±mД±z.

 

Yorumlar (2)
  1. semih akgün on said:

    ABD’li aktivist İYAD YOUGHAR;
    “Biz herkese yüreğimizi açtık. Kendimiz için bu zamana kadar hiçbir şey istemedik. Fakat bir ülke kurmak isteyenler, bir parça bencil olmak zorundadırlar. Biz Çerkesya’yı kurmak istiyoruz!”

    http://www.cherkessia.net/author_article_detail.php?article_id=3474

    Güzel söyledi adam.
    Eğer kendini savunamazsan asıl o zaman Faşizm olur.
    Sana dayatılan faşizme boyun eğersen asıl o zaman faşist olunur.

    Her şey bir yana Çerkes milliyetçiliğinin bizdeki yansıması Yurtseverlik.
    Kendimiz olamazsak, başkası olacağız.
    Nevrotik olacağız.
    Kendimize yabancılaşacağız.

    Bizim Çerkes olma mecburiyetimiz, insan olmak, vicdan sahibi olmak demektir.

  2. Nihal Dalkılıç Eser on said:

    Bu hafta sonuna Guşips’ı okuyarak başladım ve Birgül Hanım sizin yazınızdı ilkim.Çok etkileyiciydi, bilincine,yüreğine ve kalemine sağlık,sevgiler,selamlar.