Diaspora bir politik kimlik arayışına girdi, burası kesin. Diasporanın bu kimlik arayışında gelinen noktada Rusya Konsolosluğu önü artık bir meşruiyet dinamiği haline geldi.
Artık Rusya Konsolosluğu’nun içi ne kadar politikse, dışı da o kadar politiktir. Artık Rusya Konsolosluklarının önü diaspora için yeni ve kalıcı diasporik politik mekanlar haline gelmiştir. Bu dönüşümün temel dinamiği Soçi muhalefeti olmuştur. Özne kendisine mekan arar, yaratır, kurgular, konsolosluk önü böyle bir mekan arayışının sonucudur.
Diaspora için politik alan arayışı şüphesiz yeni başlamadı. Kendisine sürekli yeni kamusal alanlar arayıp durdu diaspora. Bu arayışın temelinde de sürekli yeni bir siyaset arayışı yatıyordu. Siyasetini gerçekleştirebileceği, kendini kurabileceği bir zemine ihtiyaç duyuyor, bunun için yeni kamusal alanlar aranıyor, politika yeniden tanımlanıyordu.
2000’lerle birlikte Çeçen mücadelesi ve beraberindeki ilişkilerin sönük hale gelmesinden sonraki döneme geldiğimizde, steril hale getirilen politik alanda davetsiz misafirler vardı. Aynı alanda siyaset yapılmasından rahatsız olunan, kendi kamusallığını tanımlama istidadı olan, rahatsız eden, davetsiz misafirlerdi bunlar. Eski yapılara ve alışkanlıklara bir meydan okumayla yaratılan bu yeni kamusal alanın, şüphesiz başarısız olan eskilerin stratejileri ile barışmamaları gerekmekte. Çünkü eskinin temel hatası, politika anlayışı ve hami arayan stratejilerindedir. Uzlaşmazlığın negatif yükünü omuzlayarak bu değişimi gerçekleştirmeliyiz ancak böylece özgün bir politika anlayışı oluşturabiliriz.
Yeni kamusal alanı kuranların tıpkı konsolosluk önlerini politikleştirdikleri gibi, yeni stratejileri, yeninin politik kimliğini de inşa etmesi gerekmekte. Bu çoğulcu ve katılımcı bir politik inşa sürecinden geçmek zorundayız.
Tekrar alanlara dönersek, diaspora bir politik kimlik arayışına girdi, burası kesin. Diasporanın bu kimlik arayışında gelinen noktada Rusya Konsolosluğu önü artık bir meşruiyet dinamiği haline geldi. 21 Mayıs’ları dostluk kardeşlik gününe çevirmek isteyenleri bile konsolosluk önüne çıkaran güç de bu. Doğrudan halktan kaynaklanan, orta vadede talebe karşılık verilmediği takdirde ise, talebe karşılık vermeyenleri silecek bir politika arayışı diasporanınki.
Diasporanın siyaset arayışı artık derneklere, federasyonlara, etnik kimliklere, köylere veya bölgelere sığmıyor. Kamusal alan yaratıyor, protesto ediyor, sesini yükseltiyor bunları yapmayanları bu tip bir siyasete zorluyor. Kendi meşruluk dinamiğini kendisi oluşturmaya çalışıyor.
Hülasa, artık geri dönülmez bir şekilde kamusal alanlarımızdan birisi konsolosluk önleridir. PutiNO eylemini Suriyeli Çerkesler için tehlikeli bulup karşı çıkanların, Suriye Çerkesleri için konsolosluk önüne gitmeleri garip bir ironi olsa da sorunun kaynağının Rusya olduğunu anlamak açısından önemli. Ama başka bir şeyi anlamak açısından da önemli bu durum, o da yeni kamusallığı manipüle etmek isteyen bir niyetin kendini belli etmesi. Çünkü konsolosluk önünden geçen meşruiyet dinamiğinden faydalanarak, Rusya’yı direk karşına almadan laf ederek kendi ağlarını genişletmek gibi bir çıktısı var bu eylemliliğin.
Sonuç olarak, yeni kamusal alana merhaba deyin.
Anlatım çok dolaylı ve muhattabın kim olduğu biraz belirsiz değil mi? Son paragrafta bahsettiğiniz ironik insanlar, grup, yahut örgüt kim, hangisi? Organizatör olan Kaffed’den mi bahsediyorsunuz, Cherkessia.net grubu ya da başkası mı? Arada kaldım açıkcası.
Bir de “.. yeni kamusallığı manipule etmek isteyen bir niyet..” derken, yine aynı sorular aklımda. Organizatör mü muhattabı bu cümlenin yoksa eylemi fırsat görüp farklı niyetlerini ortaya döken destekçi gruplardan birisi mi?
Eğer cevap gelirse ona göre kendimce yorumlamaya çalışacağım, çünkü hava kaldı, nereden bakarsan ona göre yorumlayabilirsin tadında bir yazı olmuş açıkçası.