Çoğulcu Demokrasi Partisi(ÇDP) adına Guşıps’ın sorularını Genel Başkan Kenan Kaplan cevapladı…
Guşıps: Soykırım yasamış bir toplum adına faaliyet yürüten bir sivil toplum örgütü olarak 100. yılında Ermeni Soykırımı iddiaları ve güncel tartışmalar hakkında görüsünüz nedir?
Kenan Kaplan: Soykırım kim tarafından ve kime karşı yapılmış olursa olsun bir insanlık suçudur. Biz Ermeni Soykırımı iddialarına ne devletin ne de Ermenilerin bakış açısıyla yaklaşmıyoruz. Devletin, evet bir şeyler oldu ama sorun bakalım neden oldu, yaklaşımı ne kadar yanlışsa Ermenilerin yaşananlarda kendi sorumluluklarını tamamen yok sayan yaklaşımları da o kadar yanlıştır.
Türkiye’ de Ermeni soykırımı iddiaları bağlamından koparılarak Ermeni soykırımına sahip çıkmak adeta aydın olmanın turnusol kağıdı işlevi görür hale getirilmiştir. Bu son derece yanlıştır. Soykırımlar ideolojilere hizmet etmenin, muhalif olmanın aracı olarak kullanılamaz. Soykırıma karşı çıkmak muhalif olmanın değil insan olmanın bir gereğidir.
Türkiye de Rejime karşı olanlar, devlete karşı olanlar, marjinal gruplar, kendilerini görünür hale getirmek, kendilerini var etmek için
Ermeni soykırımını bir araç olarak kullanır hale gelmişlerdir. bu yaklaşım samimiyetten uzak bir yaklaşımdır.
Çerkes aydınları ve Türk aydınları Artık Ermeni soykırımına sahip çıkarken Ermenileri de sorgulamak zorundadırlar. Dünyanın yaşadığı en büyük soykırımlardan biri olan Çerkes Soykırımını görmezden gelen ve bize soykırım uygulayan Ruslarla can ciğer kuzu sarması olan Ermenilere sormamız lazım 21 mayıslarda niçin yanımızda değilsiniz. Çerkes Soykırımını neden parlamentonuzda kabul etmiyorsunuz. Ruslara karşı neden tek kelime etmiyorsunuz. Başkalarının soykırımını meşru görüp kendi soykırımını dayatan bu Ermeni yaklaşımını samimi bulmuyoruz.
Guşıps: Ermenilerin Anadolu’dan koparıldığı 1915 döneminde Çerkeslerin bu olaylara dahli de zaman zaman gündeme geliyor. Sizin bu konudaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
Kenan Kaplan: Ermenilerde gelişen yeni bir anlayış ta Türklerle anlaşıp Çerkesleri günah keçisi ilan etme şeklinde gelişiyor. Ermenilerin, olaylar sırasında Osmanlı ordusunda Çerkes subayların bulunmasını bahane ederek, Soykırımdan Çerkesleri sorumlu tutma çabalarını son derece iki yüzlü ve samimiyetsiz bir yaklaşım olarak görüyoruz. Ermenilerin Karabağ’da yaptıklarına baktığımızda da aslında kendilerinin fırsat bulduklarında soykırım yapmaya ne kadar yatkın oldukları da ortaya koyuyor.
Guşıps: Ermeni toplumunun Soykırım ile ilgili yürüttüğü çalışmalar sizce Çerkes sivil toplumu tarafından bir örneklik teşkil eder mi?
Kenan Kaplan: Elbette güçlü bir diasporaya sahip olmanın ana vatanı ayakta tutma ve sorunlarını dünyanın gündemine taşımada ne denli önemli olduğu konusunda Ermeni toplumunun çalışmaları bir örneklik teşkil ediyor. Ancak güçlü ve örgütlü bir diaspora olursak başarılı oluruz