Guşıps: Kürt sorununun çözüm aşamasına girmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Feridun Aksoy: Taraflarca barışcı cözüm iradesi ortaya kondugundan beri genç insanlar ölmüyor. Aslında bir kimlik sorunu olan kürt sorununun barış ve demokrasi yoluyla çözümü mümkünken binlerce genç insanın yaşamını kaybetmesine yada sakat kalmasına mal olan,milyarlarca dolarlık ekonomik kayba ve toplumsal gerilime neden olan bu kirli savaşın sona erdirilmesine sevinmemek icin hastalıklı bir ruh haline sahip olmak gerekir.
Cumhuriyet tarihi boyunca sürdürülen devletin guvenlik odaklı politikları Kürt sorununun varlık nedenidir. Bunu değistirme cesareti gösteren siyasi otoriteyi de kutlamak gerekir.
Toplumda ciddi boyutlarda var olan destek ve barış duygusunun eyleme dönüşmesi icin iki önemli psikolojik eşiğin aşılması gerekiyor.Bunlardan birincisi Ak Parti karşıtlığı ve yandaşlığı eksenindeki kutuplaşma,ikincisi ise Kürt sorununa iliskin, toplumda var olan algılar.(Dış güçlerin kışkırtması, PKK’nın yarattıgı bır sorun ve Kürtler’ın ayrı devlet kurmak istedikleri) algısının asılması gerekmektedır.
Guşıps: Çözüm sürecinde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın siyasi bir figür olarak muhatap alınması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Feridun Aksoy: Abdullah Öcalan,her türlü itibarsızlaştırma çabalarına karşın Kürt halkı icindeki itibarı ve karizması tartışma götürmez. Uzun bır süredir bir ada hapishanesinde mahkum olarak yasamasına karşın, kendi elleriyle kurup büyüttüğü örgütü PKK’yı yönetmeye hala muktedir. Kürt halkının demokratik haklarının teslimi için siyasi muhatap aranıyorsa, o kisi tartışmasız Abdullah Öcalan olacaktır.
Guşıps:Kafkasyalı sivil toplum örgütlerinin işleyen süreç hakkında tavrı sizce ne olmalı?
Feridun Aksoy: Genel olarak STK’ ların varlık nedenı,tüm farklılıkların, kendi farklılıkları ile barış ve demokrasi içinde doğaya, çevreye, birbirlerine saygılı ve tahamüllü olarak içiçe yasayan bir toplumsal doku oluşturmaktır. Bu bağlamda Kuzey Kafkasya’lı STK’ların bu surece kayıtsız kalabileceklerini sanmıyorum.
Guşıps: Silahların bırakılmasıyla birlikte yeni anayasa sürecininde hız kazanacağı söyleniyor. Sizin yeni anayasadan beklentileriniz neler?
Feridun Aksoy:Yeni anayasa süreci hız kazanacak.Siyası söylemlerden bu anlaşılıyor.Ancak, 2011 genel seçimlerinde MHP hariç, tüm siyasi partiler yeni bir anayasa yapımı konusunda söz vermelerine karşın üzerinde büyük ölçüde uzlaşılmış bir metin henüz ortada yok. Bu demektir ki, zevahiri kurtarmak için bir metin hazırlanıp referanduma sunulacak, böyle bir metin , büyük bir mutabakat olmadığı için yine beklenen yeni bir anayasa olmayacaktır.
Umarım üzerinde yeterince mutabakat sağlanmayan böyle bir anayasada temel hak ve özgürlükler güvence altına alınır.