Hrant Dink Vakfı Tarih ve Hafıza Araştırmaları Teşvik Fonu’na başvurular başladı. 1915’te yaşananlara sorumluluk, vicdan ve adalet kavramları çerçevesinde verilen tepkileri ele alan tarih ve hafıza çalışmalarını kapsayan fona son başvuru 10 Ocak 2014.
Prof. Dr. Taner Akçam, Prof. Dr. Bogos Zekiyan, Prof. Dr. Edhem Eldem, Prof. Dr. Raymond Kevorkian, Prof. Dr. Hans-Lukas Kieser, Prof. Dr. Arus Yumul, Doç. Dr. Ayşe Gül Altınay’dan oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu teşvik fonları Mart 2014’te yapılacak törenle sahiplerine verilecek.
Sorumluluk, vicdan, adalet
Teşvik fonu, planlanmış bir bilimsel çalışma için araştırmacılara burs vermek suretiyle, Türkiye tarihinde, özellikle 1915’te, gizli kalmış vicdani ve insani davranışların araştırılmasını ve gün yüzüne çıkartılmasını sağlamayı, 1915’te yaşananların nesiller arası aktarılan izlerinin, özellikle sorumluluk, vicdan ve adalet kavramları etrafında araştırılmasının önünü açmayı, her yıl bu alanda bilimsel çalışma yapan araştırmacıları teşvik etmeyi ve bu çalışmaların kamuoyuna ulaşmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Aşağıdaki sorularla sınırlı olmamakla birlikte 1915’te yaşananlara sorumluluk, vicdan ve adalet kavramları çerçevesinde verilen tepkileri ele alan tarih ve hafıza çalışmaları Teşvik Fonu’nun kapsamında yer alıyor:
*1915’te yaşananlara sorumluluk, vicdan ve adalet kavramlarından yola çıkarak verilen tepkiler neler olmuştur?
* Ermenilere ve Ermeni varlıklarına yönelik şiddet, yoketme, gasp gibi eylemlere ve emirlere kimler, ne tür gerekçelerle direnmiş, karşı çıkmışlardır? Bu karşı çıkışların ne tür sonuçları olmuştur?
* 1915’te yaşananların insanî, toplumsal, ekonomik ve siyasî boyutları sonraki nesillerde ne tür izler bırakmıştır? Bu izlerin günümüze yansımaları nasıldır?
* 1915’in failleri, tanıkları ve muhalifleriyle günümüz nesilleri nasıl ilişkilenmektedir?
* Sınıf, coğrafi konum, etnik/dinsel/mezhepsel aidiyet ve toplumsal cinsiyet gibi eksenlerin 1915’e dair hafızanın şekillenmesine etkileri neler olmuştur/olmaktadır?
* 1915’te yaşananların edebiyat, görsel sanatlar, sinema ve tiyatroya yansımaları nasıl olmuştur? Tarihsel olarak ve günümüzde, edebiyat, görsel sanat, sinema ve tiyatro eserlerine yansıyan 1915 temsilleri egemen tarih yazımı ve hafızayla nasıl ilişkilenmiş veya onlardan nasıl ayrışmıştır/ayrışmaktadır?
* Tarihte yaşananlarla günümüz dünyası arasındaki ilişki farklı yerelliklerde nasıl ifadebulmaktadır?
* 1915’te yaşananlara ve Ermenilerin Anadolu’dan silinen varlığına dair sorumluluk, vicdan ve adalet odaklı ne tür çalışmalar yapılmıştır/yapılmaktadır? Bunların mikro ve makro ölçekte etkileri neler olmaktadır?
Katılım koşulları
Başvuru, tüm araştırmacılara ve üniversite çevrelerine açık. Adaylar fona yalnızca bir çalışma sunabilirken birden fazla kişi ortak bir çalışmayla da katılabilir. 2012 Fonu’na başvurmuş olanlar tekrar başvurabilir
Yapıtlar İngilizce veya Türkçe dillerinden birinde sunulmalı. Henüz başlamamış veya devam eden araştırma projeleri için başvuru yapılabilir. Tamamlanmış ve yayınlanmış projeler için fon başvurusu yapılamaz. Başvurular en az yedi sayfa olmalıdır.